Pandemiåret 2020 var inget bra år för bröllop. Inte på hela 2000-talet har så få giftermål registrerats som då, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Närmast var 2001, med 39 157 vigslar. Förra året blev det bara 37 591.
Effekten märks till viss del även i Västerviks kommun.
I Norra Tjust pastorat var 16 vigslar bokade, varav åtta också genomfördes. Suzanne Nilsson, serviceassistent, berättar att man ett "vanligt" år har 20-25 inbokade vigslar, men att det kan variera från år till år.
Av dem som avbokade förra året har de flesta valt att flytta fram sin vigsel till i år.
– Men det vet vi ju inte heller hur det blir. Även några av dessa har flyttat fram i tiden, berättar Suzanne Nilsson.
Av de vigslar som genomfördes förra året hade de flesta mindre gäster än normalt eftersom restriktionerna gjorde att man inte fick vara så många.
– Några valde att ha vigseln ute i trädgård eller liknande, säger Suzanne Nilsson.
I Södra Tjust pastorat vigde sig 39 par under 2020, vilket är ungefär lika många som året innan.
– 14 vigslar avbokades under 2020, varav sex av dessa par har valt att gift sig borgerligt, berättar Malin Ekberg, kommunikatör på pastoratet.
21 av de vigslar som faktiskt genomfördes i pastoratet skedde i form av drop-in-vigsel på Alla hjärtans dag i februari. Ett av de par som då tog steget till att bli äkta makar var Lina Kinnander Jarl och Björn Jarl, som efter 18 år och tre barn tillsammans valde att gifta sig.
– Vi hade i flera år pratat om att gifta oss, framförallt av praktiska skäl när man har barn och hus. Från början tänkte vi nog bara gå till rådhuset men på nåt vis var jag ändå sugen att göra det "på riktigt" och det var väl därför det aldrig blev av, berättar Lina.
Men så på nyårsdagens morgon friade Björn, och bara några dagar senare gick kyrkan ut med information om drop-in-vigslarna.
– Det kändes perfekt för oss, jag gillar inte att stå i centrum en hel dag, jag vill liksom inte vara stressad och nervös den dagen jag ska gifta mig, jag vill bara kunna njuta och ta det som det kommer. Och nu fanns den möjligheten, säger Lina som berättar att dagen blev precis som hon ville ha den, med bara de allra närmaste närvarande.
– Det var väldigt ostressig och skön dag hela tiden och det är jag så glad för! Jag kunde verkligen njuta och vi hade roligt hela dagen.
Att pandemin skulle sätta stopp för ett större firande, hade inte paret en tanke på. Inte heller märktes det i kyrkan där det var trångt när många ville gifta sig.
– På kvällen på bröllopsdagen skickade vi ut ett save the date till After Wedding till den 27 juni. Vi hade bjudit ett 40-tal personer och hade ingen tanke alls på att det inte skulle gå att genomföra det. Covid-19 fanns ju i princip inte i Sverige vid den här tiden mer än nåt enstaka fall och man förstod inte alls hur det skulle bli några veckor senare.
– I mars började vi förstå att det kunde bli problem och den 1 april skickade vi ut meddelande om att vi ställde in det. Vi hoppades på att det skulle gå att genomföra längre fram men än har vi inte satt något nytt datum...
När det gäller de borgerliga vigslarna, ser inte Susanne Svensson, administrativ assistent på Västerviks kommun, någon större skillnad i antalet genomförda vigslar jämfört med ett vanligt år. 96 vigslar genomfördes förra året vilket är ungefär i nivå med tidigare år.
Däremot blev det en del avbokningar.
– Även om jag inte har någon exakt statistik skulle jag uppskatta att det var cirka 10-15 stycken som antingen avbokade sin vigsel helt eller flyttade den till i år istället.
Restriktionerna på grund av covid-19 är främsta skälet till att bröllop ställts in och skjutits på framtiden, tror Hélén Elfving, kyrkoherde i Vimmerby.
– Man vill inte missa det här tillfället, folk vill ha med släkt och vänner och avvaktar tills det går att bjuda in dem. Att gifta sig är ju också en fest och ett minne för livet, så det vill nog många par fira ordentligt.
De som ändå valt att fullfölja sina planer, pandemin till trots, kan se möjligheten till ett enkelt och avskalat bröllop, tror hon.
– Det kan vara fördelar med att gifta sig under pandemin också. En del kanske passar på efter att ha funderat länge och tycker kanske det är skönt att slippa press och krav.
Efter att vaccinationerna kommit igång är det dock många kyrkor som rustar för en riktig bröllopssommar. Hélén Elfving tror att det finns anledning att räkna med ökat tryck, när restriktionerna släpper.