Krig har alltid fascinerat Richard Karlsson

Richard Karlsson från Västervik har varit intresserad av krigshistoria och krigsfordon sedan barnsben. I september är det tredje året i rad som han håller i Militärhistorisk träff på Västerviks flygfält.

Det var när Richards morfar berättade historier från tiden när han låg i flottan som intresset kring krigshistoria väcktes till liv hos Richard som då var cirka sju år.

Det var när Richards morfar berättade historier från tiden när han låg i flottan som intresset kring krigshistoria väcktes till liv hos Richard som då var cirka sju år.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2022-05-19 21:00

– Jag var kanske sju år när intresset kom. Min morfar låg i flottan och han berättade ofta för mig om alla historier därifrån.  Då tänkte jag att jag också ska ligga i flottan en dag, säger Richard.
 

När det sedan blev dags för mönstring var Richard redo. Han tyckte om den tiden även om det kunde vara tufft också. 

– Det var ju intressant, vi växte som människor av att få ta ansvar när vi var unga och få lära oss nya saker. Där fostras man verkligen som ung, säger han. 

De senaste två åren har Richard varje dag jobbat inför den militärhistoriska träffen. 

– Projektet har tagit upp nästan all min fritid, det är väldigt mycket, jag har lagt ofattbara mängder med tid på detta, säger Richard.

undefined
Det var när Richards morfar berättade historier från tiden när han låg i flottan som intresset kring krigshistoria väcktes till liv hos Richard som då var cirka sju år.

Till en början var det endast han och några bekanta som träffades en gång om året för att visa upp sina fordon för varandra. Det gemensamma intresset kring gamla krigsfordon var starkt och de hade väldigt roligt när de sågs. 

Alla i gruppen äger gamla krigsjeepar från andra världskriget som de, när de ses, i samlad trupp åker omkring med. Efter ett tag kom idén om att göra det till något större och bjuda in allmänheten. 

– Det var så trevligt så jag tänkte att fler likasinnade borde få chansen att mötas och träffas. Så jag började tänka, varför inte bjuda in allmänheten så de också får se vad vi håller på med? Det var då jag startade "Militärhistorisk träff" som vi kallar den, säger han.

Träffen är en gång om året och i år blir det en lördag i början av september för allmänheten. Fredagen är vigd för deltagare och funktionärer. 

– Fredagen viger vi åt deltagarna som kommit med sina fordon och kanoner för det är ju dessa vi visar upp så då vill jag göra något för dem. Då brukar vi gå på olika föreläsningar eller åka till någon bunker i skogen.

undefined
Militärhistorisk träff i Västervik har anordnats i flera år, bilden från förra årets träff.

För den som inte vet så är en bunker ett täckt stridsvärn och en mindre befästning som i krig skall underlätta eldgivning, observation eller stridsledning, förklarar Richard. 

Lördagen är den stora dagen för allmänheten och då får alla som vill komma till flygfältet i Västervik. 

– Då tar vi hit flygplan, artilleri och alla möjliga frivilliga försvarsorganisationer. Vi skjuter saluter och har bland annat uppvisningar samt olika överflygningar, säger Richard.  

Dit kommer även föreningar i Västervik och en av dessa är Västerviks spelhobby.

– De visar upp hur de spelar olika krigsspel, liknande brädspel, som har med krig att göra. 

Västerviks Militärhistoriska Förening är en ideell förening. De har till den militärhistoriska träffen fått några olika sponsorer där de två största är Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och Västerviks kommun. Tanken är dock inte att gå plus på den militärhistoriska träffen.   

– Vi gör detta för att det är kul och för att andra ska ha trevligt. 

undefined
Richard Karlsson har som längst åkt till Eksjö i sin jeep.

Allmänhetens gensvar har varit positivt. 

– Peppar, peppar så har jag under de här två, snart tre åren inte fått något klagomål, inte ett enda vad jag kan komma ihåg, så jag är jättestolt.

Richard förklarar att alla funktionärer är av oerhört stor vikt i projektet. 

– Utan dem hade det inte blivit något, de har gjort och gör ett jättejobb. De gör allt från att resa alla tält till handla och köra med lastbilar, det är ett jättejobb, säger Richard. 

Maten under dagen är kanske inte helt otippat ärtsoppa i en militär kokvagn. 

– Ärtsoppa gillar alla som legat i lumpen, säger Richard. 

undefined
"Projektet har tagit upp nästan all min fritid, det är väldigt mycket, jag har lagt ofattbara mängder med tid på detta", säger Richard Karlsson.

Richard vill poängtera att de i föreningen inte glorifierar något krig utan bara vill visa vad man haft för utrustning förr i världen och nu.

– Det kan också röra sig om uniformer och lite vapen men just i år kan hemvärnet inte vara med, de måste öva för krig eftersom hotet från Ryssland är så stort. 

Richard är insatt i kriget i Europa och ser allvarligt på de hot som riktats mot Sverige. 

– Rädd är ett starkt ord men jag undrar ju vad som händer om det flippar helt för Putin. Vi är ju ett litet land och då måste vi kompensera med bra utrustning och det har vi, säger han.  

Hur ser du på framtiden för Sverige?

– Det var ingen lätt fråga. Vi hoppas ju på fred så klart och att vi kan medla som vi gjort i flera hundra år i konflikter och att vi på något sätt kan försöka vara en lugnande eller dämpande aktör. Vi är ett fredsskadat folk eftersom vi inte haft krig på många år, säger Richard.

undefined
Richard Karlsson köpte sin krigsjeep från andra världskriget, 2001. En Willys MB från 1944.
Personligt

Richard Karlsson

Ålder: 51 år.

Bor: I Västervik.

Gör: Kriminalvårdare på anstalten i Västervik.

Intressen: Historia och meka med bilar.

Familj: En särbo, en dotter på 21 år och en son på 17 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!