Hon vill medvetandegöra orättvisor med sin konst

Textilkonstnären Nkuli Mlangeni-Berg växte upp i Johannesburg i Sydafrika, ett land som på många sätt formade henne till den konstnär hon är idag. I hemlandet har hon gjort sig ett namn inom designvärlden.

Textilkonstnären Nkuli Mlangeni-Berg kommer från sydafrika, men är numera bosatt i Gamleby. Hon designar bland annat mattor, med inspiration från kulturen där hon är uppväxt, men i modern tappning.

Textilkonstnären Nkuli Mlangeni-Berg kommer från sydafrika, men är numera bosatt i Gamleby. Hon designar bland annat mattor, med inspiration från kulturen där hon är uppväxt, men i modern tappning.

Foto: Privat

Familj2021-01-02 10:00

Sedan ett år tillbaka bor Nkuli i Gamleby efter att hon träffade kärleken i en man som bor just där. Han är också konstnär och de träffades hos en gemensam vän i Kapstaden 2017.

Nkuli har vid flera tillfällen bjudits in till olika konstmuseer i Sverige, bland annat Södertäljes konstmuseum. Hon hade således varit i Sverige vid några tillfällen tidigare men aldrig under vinterhalvåret.

– Det är en ny upplevelse att vara här under denna tid på året, säger hon och jag kan inte låta bli att tycka synd om alla som vistas här för första gången just denna vinter som mest bjudit på regn och rusk. 

Hur var det att växa upp i Johannesburg? 

– Att växa upp i Johannesburg har sina upp- och nedgångar som alla andra ställen gissar jag. Jag älskade att vara en del av en stor gemenskap, med många grannar, omgiven av många kulturer, språk, musik och dans, säger Nkuli.

Hon önskar dock att hon hade haft närmare till naturen och ställen att leka på som barn men berättar vidare att Johannesburg är ett väldigt inspirerande land som har format henne och hennes idéer på många sätt.

Nkuli växte tillsammans med sina kusiner upp med sin mormor.

– Hon var en mycket självständig, stark kvinna och en entreprenör och kom att influera mig på många sätt, säger hon.  

Nkuli föddes på det tidiga 80-talet när apartheid fortfarande var högst levande. Hennes morbror och pappa var aktivister som stred emot systemet och detta bär Nkuli med sig som en del av henne.

– Apartheid, historien, min härkomst och mitt folk har haft en stor påverkan på mig, alla de olika språk som talades, de olika religionerna och mycket annat, säger Nkuli.  

Det var dock inte konst och design som först kom att locka Nkuli. Hon har alltid älskat musik och kom från en familj där man lyssnade mycket på musik. 

– Musik var den första konstform som jag exponerades för och som kom att intressera mig. När det kommer till design så började jag få en viss förståelse för det under senare delen av tonåren, säger hon. 

Det var vid denna tidpunkt som hon började att se upp till och fascineras av många afrikanska och amerikanska designers och hennes första ingångspunkt var mode.  

Hur skulle du beskriva din konst?

– För närvarande fokuserar jag mest på textilier, jag undersöker olika tekniker för textilframställning, dokumenterar dem och skapar textilier. Jag är också intresserad av att använda textilier som ett redskap för att kommunicera saker som jag brinner för. Att samarbeta med andra och att skapa medvetenhet kring sociala orättvisor.

2013 fick hon ett stipendium för att studera i en dansk skola belägen i Schweiz där utbildningens syfte var att bland annat utbilda kreativa människor till sociala entreprenörer med utgångspunkt från deras egna idéer. 

– Jag forskade om förhållandet mellan Sydamerika och Afrika eftersom det inte finns mycket samarbete mellan dem. Jag ville veta hur vi kan lära av varandra.

För att få svar på sina frågor reste Nkuli till Peru och Colombia för att se hur konstnärer arbetar där.

– Det finns inte mycket dokumentation om unga svarta konstnärer som håller på med design där. Jag ville tala om vad de gör och hur de arbetar, säger Nkuli. 

Där fick Nkuli också en hel del inspiration till sin egen konst men att jobba i Sverige är inte alls som att jobba hemma i Sydafrika.

– Det är så mycket större där och ett öppnare klimat, Sverige är mer individualistiskt. Sverige är mer progressivt vad gäller konst och det finns mer stöd för designers i Sverige än i Sydafrika. Fattigdom gör att konst och design inte är en prioritet som regeringen stödjer, säger Nkuli.  

Hur ser ditt drömprojekt ut?

– Att starta en alternativ skola för hantverk och design på lantliga områden i Sydafrika. En skola som inspirerar unga människor att skapa utan begränsningar, som lär om självbestämmande och hur man skapar sina egna möjligheter, säger hon.

Vad inspirerar dig?

– Svarta människor, hur de dansar, deras elasticitet och den svarta kulturen. Jag inspireras också av resor och mina vänner, säger Nkuli. 

Hon tillägger att hon tycker att Sverige har många duktiga designers. 

– Vi i Sydafrika kan lära mycket av er och kanske kan svenska designers lära av oss också, säger Nkuli som är fascinerad av hur man på olika sätt kan skapa meningsfulla samarbeten mellan olika länder.

Personligt

Familj: Nkuli Mlangeni-Berg, maken Simon Mlangeni-Berg, en dotter på 11 år och en dotter i magen som föds om en månad.

Bor: I Gamleby

Ålder: 38 år

Gör: Arbetar som designer, har ett eget företag där hon säljer textilier online, där allt är handgjort och produceras i Afrika och Peru.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!