Det är början av juni och både Hedvig och solen strålar. Hon kommer ursprungligen från Stockholm men flyttade hit för kärlekens skull.
– En mindre stad som Västervik passar mig bättre. Det är skönt och lugnt. Nu när jag åker till Stockholm känner jag hur pulsen går upp, säger hon med ett skratt.
Att flytta till en helt ny stad är en utmaning för vem som helst.
– Omställningen var svår, men fördelarna övervägde ändå, säger hon.
Till en början hade Hedvig svårt att fortsätta med sina intressen. I Stockholm hade hon sin rutin när hon shoppade second hand. I Västervik behövde hon helt plötsligt skapa en ny rutin. Autism gör också det sociala samspelet mycket energikrävande.
– Jag har till exempel svårt för att veta hur ofta jag ska titta dig i ögonen, säger hon.
Autism är neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som har att göra med hur hjärnan fungerar och hanterar information. I dag säger man högfungerade autism om det som förr kallades Aspergers syndrom, förklarar Hedvig. Det var den diagnosen hon själv fick som 17-åring. I dag är hon 24.
– Att få diagnos som 17-åring var ovanligt tidigt, eftersom jag är tjej. Killar får ofta diagnosen tidigare eftersom de är mer utåtagerande, och sämre på att lära sig sociala spelregler. Tjejer kämpar på och går in i väggen och får oftast sina diagnoser mycket senare, berättar Hedvig.
Som barn lekte hon helst med barn som var yngre än henne själv. I skolan hade hon svårt att få vänner, och i takt med att hon blev äldre mådde hon allt sämre.
Finns det något lärare borde vara uppmärksamma på?
– Ett tydligt tecken på att barn mår dåligt är ju att de har ”ont i magen”, det kan vara så de beskriver ångest, säger Hedvig.
Samtidigt tror hon att det är svårt för lärare att märka och underlätta skolgången för någon med autism.
–Det finns för lite resurser, lärartätheten måste bli högre. Men att fortsätta prata om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hjälper, precis som man pratar om vilka andra frågor som helst. Jag fick lära mig vad autism var väldigt sent.
Diagnosen gjorde att Hedvig kunde få en ”förklaring” till varför vissa saker var svårare för henne än andra, och har gett henne tillgång till ett skyddsnät såsom kontakt med vården, att gå i resursskola på gymnasiet, och nu få arbetsträning.
– Det hade varit svårare utan diagnos, så jag är tacksam.
Hur märker du av autismen i vardagen?
– Jag kanske upplevs som disträ eftersom jag fokuserar på att följa de sociala spelreglerna. Mitt sociala batteri tar slut väldigt fort. Och så kan jag fokusera väldigt mycket på detaljer.
Vad för detaljer?
– Du vet boken American Psycho? I den har flera karaktärer på sig ”hornbågade glasögon från Oliver Peoples O'Malley. Jag var tvungen att googla hur sådana ser ut, men fick upp så många olika resultat och då visste jag inte vilka glasögon karaktären i boken hade. Så jag var tvungen att sluta läsa, förklarar hon.
På arbetsplatser kan det till exempel bli så att hon blir överdrivet noggrann om hon inte får exakta arbetsuppgifter.
Noggrannheten kan förvisso också vara en fördel i vissa situationer. Något annat som också kan vara både en nackdel och en fördel är att hon kan hyperfokusera.
– Om jag verkligen gillar någonting kan jag bli helt uppslukad av det. Det gör ju att jag blir väldigt bra på det jag gillar.
Hur ska omgivningen bemöta en person med autism?
– Vi alla fungerar olika, och det är helt omöjligt att hålla sig uppdaterad och informerad om ”hur man ska bemöta andra”. Det bästa är att bara vara respektfull, konstaterar hon.
Tillbaka till Västerviksflytten. Hon har nu varit Västerviksbo i lite drygt två år. Hon har återupptäckt sitt second hand-intresse, och älskar både sin svärfamilj och sin pojkväns vänner.
Men:
– Jag vill gärna ha ett eget sammanhang! säger hon.
Egna vänner är något hon längtar efter.
– Jag har testat lite olika grejer, gått med i olika Facebookgrupper, och skrivit till folk…Men jag har inte fått napp. Folk tycker nog det är lite märkligt, tror jag, haha. I min ålder är det verkligen knepigt att träffa nya människor.
Hedvig är uppenbarligen inte en person som låter motgångar hindra henne. Så hon startade Facebookgruppen ”Hitta Vänner i Västervik”.
Vilka borde gå med i den gruppen?
– Nyinflyttade, de som inte har så mycket vänner, den som vill hitta nya. Alla är välkomna!