Han vill locka digitala nomader till Västervik

Hans genuina intresse för resor, andra länder och kulturer har funnits med Tommy Erixon större delen av livet. Han är en så kallad digital nomad. Nu hoppas han kunna inspirera fler.

"Västervik är en vacker och charmig stad som med sitt naturnära läge, havet och skärgården utanför borde passa för digitala nomader", säger Tommy Erixon.

"Västervik är en vacker och charmig stad som med sitt naturnära läge, havet och skärgården utanför borde passa för digitala nomader", säger Tommy Erixon.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-08-12 20:00

Tommy Erixon är född i Västerbotten men har bott utomlands större delen av sitt liv. Han växte delvis upp i Sierra Leone i Västafrika, men gick gymnasiet på internatskola i Sigtuna tillsammans med många andra utlandssvenskar. Sedan blev det den militära tolkskolan i Uppsala och därefter Handelshögskolan i Stockholm innan flytt och arbete utomlands igen 1992. Denna bakgrund har på olika sätt gett mer nyfikenhet och reslust.

Han arbetade cirka 20 år inom finansbranschen, han bodde utomlands i ett antal länder med London som bas och besökte nästan 100 länder.

– 2003 flyttade jag till Sydafrika och Mauritius. Jag ville att mina barn också skulle få uppleva Afrika.

undefined
"Västervik är en vacker och charmig stad som med sitt naturnära läge, havet och skärgården utanför borde passa för digitala nomader", säger Tommy Erixon.

Tommy inbjöds till Mauritius på premiärministerns Permanent Resident Scheme PRS och har jobbat med projekt inom bland annat fastigheter, restauranger, turism, resor, golf samt vind- och solkraft. Nu bär det snart av till en annan ö, Madeira, och nya projekt. Bland annat ett där Västervik är inkluderat.

– 2020 åkte jag till Jämtland för att begrava min far och i samma veva stängde Mauritius under pandemin ned sina gränser och jag fastnade i Europa.

Barnen som studerade i England och båten i Västervik med Tjust skärgård blev då en lisa för själen och Tommy blev kvar ett bra tag. I Västervik hittade han en fastighet på Storgatan som han köpte och nu har han planer på att utveckla den för AirBnB och co-working för digitala nomader som han själv.

– Digitala nomader är distansarbetande frilansare utan fast etablering med så kallade gig (jobb) som kan utföras nästan var som helst bara det finns bra internet. Det är ofta ett val av livsstil att kombinera arbete med resor och semestrar över hela världen, ”workation”.

undefined
Tommy Erixon hade en klar uppfattning om hur han ville inreda den stora rymliga fastigheten. Det skulle inte sticka ut för mycket utan passa många.

Vanliga jobb är försäljning, webbutveckling, e-handel, ekonomi och redovisning/rådgivning, HR, översättning, influencer, journalist/skribent med mera. 

– Digitalisering har länge varit en drivkraft som nu förstärkts av pandemin. Det finns cirka 35 miljoner digitala nomader i världen som spenderar 787 miljarder dollar per år så det finns mycket potentiella intäkter.

 Även om digitala nomader ofta etablerar sig i tropiska länder som Bali och Bahamas så finns de överallt och Tommy tror att Västervik som stad skulle kunna bli en exemplarisk plats för digitala nomader. 

– Västervik är en vacker och charmig stad som med sitt naturnära läge, havet och skärgården utanför borde passa för digitala nomader. Det mesta finns på tio minuters gångavstånd. Västervik har också ett brett urval av kultur-, fritids- och sportaktiviteter utöver kända Visfestivalen. På Pampas Marina växer en helt ny flytande stadsdel upp och flera områden börjar byggas runt om staden, säger han. 

undefined
Tommy Erixon tycker om att pryda fastigheten i Västervik med konst av konstnärer från kommunen. Tavlan är gjord av Johanna Aalto.

Han säger också att fastighetsägare kan ordna med pop-up eller permanent korttidsboende och co-working/kontorshotell med fiber. Olika hotell kan ordna med long-stays, restauranger med mat och dryck, gym och hallar med träning, padel med mera. 

– Västervik Framåt, Fastighetsägarföreningen och andra nätverk har länge framgångsrikt attraherat turister och företag till Västervik. Västervik har också blivit utsedd till Årets Sommarstad två år i rad. Med fortsatt digitalisering och nya livs- och arbetsmönster efter pandemin kanske Västervik också kan bli en stad för digitala nomader, avslutar Tommy. 

En man och två kvinnor från Sierra Leone, Västafrika där Tommy växte upp med sin familj.
En man och två kvinnor från Sierra Leone, Västafrika där Tommy växte upp med sin familj.
Personligt

Tommy Erixon

Familj: En son i Stockholm, en i Leeds och en dotter i Newcastle.

Gör: F.d. finansanalytiker, strateg och partner på investmentbank. Nu entreprenör, investerare och digital nomad. Representerar Svenskar i Världen på Mauritius.

Intressen: Resor, andra länder och kulturer. Promenader, goda viner och middagar. Bra böcker. Tennis, padel och båtar.

Bor: Sedan 2003 på Mauritius, snart på Madeira. Lägenhet i Stockholm, gård i Dalarna, båt och fastighet i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!