Rasmus flyttade 2016 till Arkansas för att gå på college och spela collegefotboll. Han påbörjade sedan sina universitetsstudier där.
– Efter två och ett halvt år nere i södra USA fick jag möjligheten att flytta till Kalifornien och Monterey Bay. Jag fortsatte mina universitetsstudier och fotbollsspelande där, säger Rasmus.
I maj 2020 tog han sin kandidatexamen och flyttade därefter till Washington D.C.
– Under mina första år i USA var nog tanken hela tiden att flytta hem till Sverige efter att jag tagit min kandidatexamen. Börja jobba, fortsätta spela fotboll, och helt enkelt börja “vuxenlivet” på riktigt hemma i Sverige, säger han.
Så blev det dock inte för när det började närma sig examen så växte en längtan inom honom.
– Jag var inte riktigt redo att flytta hem så jag började att kolla på vilka alternativ som fanns.
Initialt var tanken att han skulle använda det ettåriga jobbvisumet som alla internationella studenter får för att hitta ett jobb i Kalifornien och spela fotboll vid sidan av. Innan hans sista termin kom covid-19 och allt ändrades.
– Skolan gick över till onlineundervisning och precis som i resten av världen var det tuffa restriktioner som gällde, säger han.
Rasmus började således att leta efter andra alternativ och tanken på att plugga vidare mot en master kom upp. Rasmus gjorde alla intagningsprov som krävdes och samlade ihop det material som skolorna ville ha.
– Jag sökte “gradschools” över hela landet. Jag hade haft turen att redan få uppleva södra USA och västkusten så östkusten var lockande. Det är också närmare hem till Sverige.
Rasmus blev antagen till American University och Kogod School of Business i Washington DC.
– Efter samtal med min familj och nära vänner var det ett naturligt steg att byta kust och flytta till D.C. Jag tog min masterexamen nu i somras efter 15 månader vilket var fantastiskt skönt!
Rasmus är född i Västervik och uppvuxen i Odensvi.
– Mina föräldrar bor kvar där så när jag får chansen att åka hem till Sverige är det Odensvi och Västervik som gäller. Jag spelade även hockey och fotboll i VIK och VFF när jag växte upp och försöker följa grabbarna i VFF så mycket som det går!
När Rasmus slutade högstadiet flyttade han hemifrån för att gå på fotbollsgymnasium på annan ort och direkt efter studenten flyttade han till USA.
– Odensvi och Västervik kommer alltid vara hemma för mig. Jag har även en hel del vänner kvar i och runt Västervik så det är alltid fantastiskt kul att komma hem trots att jag inte har bott där sedan jag var 15 år, säger Rasmus.
Sedan januari 2021 har Rasmus jobbat på den amerikanska handelskammaren i Washington D.C. Han tog sin kandidatexamen i Business Administration (företagsekonomi) och International Business.
– Jag har också en master i Sustainability och Management, så detta är ett fantastiskt roligt första jobb, säger han.
Under Rasmus sista termin på masterutbildningen hade han möjligheten att göra sin praktik på den lokala svensk-amerikanska handelskammaren i Washington D.C. Han var där under sex månader innan han fick en tjänst på den nationella handelskammaren.
– Jag har en tjänst som kallas Finance & Business Associate så jag håller på mycket med våra finanser, bokföring med mera. Vi har kontor i House of Sweden vilket är Sveriges ambassad här i USA så vi har ett nära samarbete med ambassaden samt anordnar mycket event tillsammans, säger han.
Även om Rasmus själv aldrig arbetat i Sverige så upplever han arbetskulturen i USA lite hårdare och rakare.
– Folk i USA är i allmänhet mycket motiverade och resultatinriktade. Man mäter inte arbete i timmar utan i resultat. Vidare verkar amerikaner trivas under fullt ös och högt tempo även om man gärna har det trevligt på arbetsplasten, säger han.
Tror du att du någon gång kommer flytta hem till Sverige igen?
– Jag har alltid sagt att jag kommer flytta hem till Sverige igen. Så känner jag fortfarande även om det inte längre känns lika bråttom. Jag har två och ett halvt år kvar av mitt visum och efter det kommer jag att ha varit i USA i över åtta år. Någonstans så känns USA lika mycket ‘’hemma” som Sverige gör vid det här laget. Det är här jag har mitt vardagliga liv men eftersom min familj och mina närmsta vänner är i Sverige kommer flyttlasset absolut att gå över Atlanten, någon gång i framtiden, säger Rasmus.