Douglas jobbade på Fitness i Västervik när den före detta vd:n för Svensk Fastighetsförmedling tyckte att Douglas skulle passa fint som mäklare. De skulle precis börja med ett nytt koncept, vilket innebar att man skulle kunna rekrytera människor man trodde skulle passa som mäklare och då erbjuda dem en utbildning inom mäklarskolan.
– Jag hade funderat på att bli mäklare även tidigare och när jag blev erbjuden detta så fick det bli den vägen, säger han.
Svensk Fastighetsutbildnings mäklarskola sker i samarbete med högskolan i Gävle.
– De man pluggar med är bara folk som jobbar för Svensk Fastighetsförmedling och det blir mer internt gällande företagskulturen. Den utbildningen är även lite snabbare, man tar lika många högskolepoäng, men under kortare tid, ungefär ett och ett halvt år.
Efter utbildningen har han arbetat som fastighetsmäklare och totalt är det åtta år sedan han kom till Svensk Fastighetsförmedling. Det roligaste med att vara mäklare tycker Douglas är kundkontakten.
– Att få träffa så många olika människor i så olika situationer och hjälpa dem med så stora livsförändringar.
Han har hela Västerviks kommun som sin arbetsyta.
– Vill man jobba som mäklare så krävs det en hel del hårt arbete, i alla fall om man vill tjäna pengar.
Vad tycker du är den största utmaningen med ditt yrke?
– Det tuffaste är nog tiden man lägger ner, arbetsbelastningen, att man nästan alltid är tillgänglig. Men när det gäller tillgängligheten så är det ju upp till mig själv att bestämma det och hur nöjda kunder jag vill ha vilket gör att balansgången där emellan är hårfin.
Douglas jobbar för att vara tillgänglig i en ganska stor mån men försöker hålla det på en relativt rimlig nivå.
Hur ser du på bostadsmarknaden framöver?
– Jag har inte alla fakta i huvudet, men det ser ju övervägande positivt ut. Det är en stor förändring på styrräntan som skett på väldigt kort tid. Samtidigt har det inte skett några enorma förändringar i Västervik som är en stad med en relativt jämn och trygg marknad om man jämför med de stora städerna. Det är ju generellt sett lägre priser här och då slår det inte lika hårt.
Douglas har alltid jobbat med service och tror att det krävs att man är serviceinriktad som person om man ska kunna jobba som mäklare.
– Det är serviceyrken som jag trivs med, att guida, råda och hjälpa folk.
Han träffar många människor i omvälvande perioder i livet, som exempelvis vid en skilsmässa.
– Då gäller det att hitta en balans i en sådan situation med vad jag kan hjälpa till med och att samtidigt kunna medla och att vara så diplomatisk man bara kan.
Som mäklare tjänar man till största delen pengar på provision och jag undrar om det blir en hets kring att tjäna pengar.
– Nej, inte hets, men framför allt en press eftersom majoriteten av fastighetsmäklare i Sverige jobbar på en provisionsbaserad lön, det finns både nackdelar och fördelar med det. Med den rådande marknaden blir det en påverkan.
Douglas tycker att en av fördelarna med att jobba som mäklare är att det blir ett nära jobb med kollegorna.
– Alla jobbar mycket generellt och man hjälper varandra och träffas mycket, säger han.
Att jobba så mycket och ofta kräver enligt Douglas en förstående partner.
– Det passar inte alla och inte heller alla respektive, så det krävs en tydlighet och en vilja från båda för att det ska funka.
Han har alltid varit ambitiös, driven och ställer höga krav på sig själv inom sin yrkesroll.
– Rent krasst så hanterar man kanske 80 procent av en privatpersons tillgångar och då vill man göra det bästa man kan, det kan ju påverka personens ekonomi i resten av deras liv, det är viktiga saker man jobbar med.
Har du några tips till de som funderar på att sälja sitt hus?
– Man kan göra diverse förbättringar och investeringar som kan vara positiva. Det är en balansgång, men generellt – att underhålla sitt hus är alltid positivt och att göra det bästa av försäljningsprocessen och planera den i god tid.
Det är onekligen ett stort steg att byta boende och det är av stor vikt att lägga upp en bra strategi och en plan för sin försäljning, menar Douglas.
– Det kan röra sig om att man har frågor kring huruvida det vara klokt att måla om en vägg, tar man då kontakt med mäklaren i god tid kan man få råd gällande den biten också, säger han.
Douglas är själv född och uppvuxen i Västervik och snart fyller han 30 år.
Hur kommer du att fira?
– Det blir mer dagen efter, på drakbåtsfestivalen med vänner där vi ska vara med och paddla drakbåt, säger Douglas.