Redan som barn kände Roger Pettersson instinktivt att det var något som inte stämde i vår syn på djuren och naturen. Han hade svårare än andra att se bilder av plågade djur – och tror att känslan är något han föddes med. Men det var först på gymnasiet, tack vare en engagerad filosofilärare, som han kunde sätta ord på sina tankar. Roger anammade en teori som handlar om att "icke-mänskliga djur" också har känslor som är relevanta, som vi behöver ta hänsyn till. Samtidigt bestämde han sig för att det var djurens väl och ve han ville jobba med i framtiden. Och så blev det.
Under årens lopp har Roger Pettersson arbetat inom djurrättsorganisationer, agerat expert i olika statliga utredningar, och åkt land och rike runt för att hålla föreläsningar. För drygt tio år sedan fick han i uppdrag att etablera den globala organisationen World Animal Protection i Sverige, där han i dag är generalsekreterare.
Kan du nämna några saker du varit med och åstadkommit som du är särskilt stolt över?
– Jag var med och såg till att det i traktatet för EU finns med att EU ska jobba för djurvälfärd. Det är en av de största milstolparna för djurrättsrörelsen. Vi har kommit två steg på vägen när det gäller pälsuppfödning av rävar och minkar, och har haft en dialog med cirkusakademien som gör att vi inte längre har några elefanter på cirkus idag.
Nyligen släpptes boken "Min farmor var vegan" där Roger Pettersson är en av de vegoprofiler som bidragit med olika kapitel. Boken är tänkt att väcka nyfikenhet och inspirera till att äta mer vegetariskt – utan några pekpinnar. Huvudförfattaren Anna H Lundahl varvar de mer teoretiska resonemangen med berättelser om hennes veganska farmor, och recept.
I Rogers kapitel beskriver han bland annat hur synen på djurrättsfrågor förändrats genom åren.
Han berättar att det är klart enklare att bara äta växtbaserat i dag jämfört med när han var tonåring. I livsmedelsbutiken i Gamleby finns numera gott om alternativ för den som är vegan, och kockarna på de lokala restaurangerna är duktiga på att laga till rätter utan kött.
– Vill man gå ut en kväll och testa vegetariskt eller veganskt så är det ganska safe att göra det. Jag brukar säga till att jag är vegan när jag bokar bord, och får alltid jättegod mat.
Samtidigt har synen på livsmedelsproduktionen som sådan förändrats, och Roger tror att vi just nu är inne i ett skifte. I och med pandemin har vi sett vilken effekt en ohållbar djurhållning kan få för hela samhället. Men det går för långsamt – och pandemin är bara en västanfläkt jämfört med vad som hotar om vi inte får bukt med problemen med antibiotikaresistens, kopplat till djurhållning.
– Det här är ett lika stort hot som klimathotet. Redan idag dör 700 000 människor varje år på grund av antibiotikaresistens, och 2050 kan de vara 10-15 miljoner.
Han fortsätter:
– Penicillinet har betytt så mycket för oss, och så riskerar vi att sjabbla bort det för att vi stoppar i djuren antibiotika med målet att hålla liv i dem tills vi ska slakta dem, i en livsmiljö som annars gör dem sjuka.
Samtidigt skapar djurindustriernas stora foderbehov problem. Ofta kan ett land inte klara sig på den egna foderproduktionen utan måste importera grödor från till exempel Amazonas, där man hugger ner och bränner ner regnskogar.
– Det håller inte, vi kan inte ha en sådan livsmedelsproduktion. Vi måste ha en smartare produktion och den måste vara mer växtbaserad.
Om man som konsument vill börja äta mindre kött, hur kan man gå tillväga?
– Det är så olika beroende på vem man är, men man kan alltid testa att byta ut vissa produkter. Det går lika bra att laga mat med mjölkfritt margarin som vanligt margarin, eller havremjölk i stället för vanlig mjölk, till exempel. Gör det du kan, och var inte stressad över att du inte kan göra allt.
World Animal Protection planerar för ett projekt som ska göra det lättare att välja hållbar mat på restauranger. Idén går ut på att kartlägga restauranger utifrån var de handlar sitt kött och sina grönsaker, och skapa en tjänst som alla kan gå in på. En annons med en text av typen: "Vill du äta hållbart i Västervik? Här är hela listan!", skulle sedan kunna dyka upp i sociala medier-flödet för den som befinner sig i kommunen.
– Det är inte helt bestämt, men planen är att använda Västervik som pilotkommun, avslöjar Roger.