Föräldrarådgivarna ger sina bästa tips

Nattningsbekymmer och funderingar kring konflikthantering är några av de vanligaste orsakerna till att föräldrar vänder sig till familjerådgivarna i kommunen.

Annika Karlén och Petra Ström vill avdramatisera detta med att söka stöd i sin föräldraroll. Alla kan behöva ett utomstående bollplank, menar de.

Annika Karlén och Petra Ström vill avdramatisera detta med att söka stöd i sin föräldraroll. Alla kan behöva ett utomstående bollplank, menar de.

Foto: Lotta Gometz

Familj2023-06-02 21:00

Problemen behöver inte vara stora – faktum är att det överhuvudtaget inte behöver ha uppstått några – för att man ska kunna få stöd i sin föräldraroll.

Det förklarar Petra Ström och Annika Karlén som jobbar både som föräldrarådgivare på familjecentralerna i Gamleby och Västervik samt vid Familjeenheten i Västerviks kommun.

De vill gärna uppmuntra fler föräldrar att vända sig till familjecentralerna, dels för möjligheten att få dryfta sådant man som förälder funderar över, dels för möjligheten att få diskutera och utbyta erfarenheter med andra.

– Det är ganska vanligt att man väntar in i det längsta med att ta kontakt med oss, vilket är synd. Många har kämpat länge innan de söker hjälp och har en föreställning om att man bör kunna fixa allt själv, utan någon hjälp utifrån.

Vilka är de allra vanligaste problemen som föräldrar kontaktar er om?

– Nattning och sömnrutiner och att barnen får utbrott och inte lyssnar.

undefined
Annika Karlén och Petra Ström vill avdramatisera detta med att söka stöd i sin föräldraroll. Alla kan behöva ett utomstående bollplank, menar de.

Petra och Annika beskriver att vi många gånger fortsätter att tackla problem och konflikter på samma sätt gång på gång, trots att de inte är framgångsrika. Man fastnar liksom i ett moment 22 och kör på i samma hjulspår, vilket är högst mänskligt.

– Jag brukar ta liknelsen med verktygen i en verktygslåda. De instrument som inte funkar byter man ut. Och som förälder kan man ibland behöva hjälp med att hitta nya redskap när de gamla inte fungerar, säger Petra Ström.

Hon menar att en positiv förändring ofta leder till fler, och att även små förändringar skapar ringar på vattnet och kan få stora saker att hända.

Förutom enskilda samtal med familjerådgivarna finns också möjlighet till utbildning i grupp kring föräldraskapets relationer, att vara vuxen förebild, visa kärlek och hantera konflikter. Så kallade ABC-grupper som står för "Alla barn i centrum", som är till för alla föräldrar i kommunen som har barn mellan tre och tolv år.

undefined
Man behöver inte uppleva att man har problem i föräldrarollen för att ta kontakt med familjecentralen och föräldrarådgivarna. Bara det att få prata om föräldraskapet med andra kan vara värdefullt och stärkande, menar Petra Ström och Annika Karlén.

Det övergripande målet med ABC är att bidra till barns positiva utveckling 

– Syftet är att stärka föräldrarna i deras föräldraförmåga och locka fram deras egna kunskaper tillsammans med andra föräldrar, säger Annika.

Här diskuteras hur man bygger en god relation till sitt barn och förebygger konflikter, som skyddar mot olika påfrestningar som barn kan utsättas för under sin uppväxttid.

Nästa Föräldragrupp ABC startar i september.

För enskilda samtal med föräldrarådgivningen är det i princip ingen väntetid alls. Man får som regel tid inom de närmaste veckorna.

– Vanligast är att man blivit tipsad i samband med besök på barnhälsovården och att man då vill bli uppringd av oss. Men det går jättebra att ta direktkontakt – om såväl små som stora bekymmer.

Annikas och Petras tre bästa tips för konstruktiv konflikthantering:

  • Tänk på att säga vad ditt barn får göra istället för vad barnet inte får göra.
  • Ställ bara frågor barnet får svara på. Alltså rak och tydlig kommunikation. "Nu ska vi gå in", istället för "Ska vi gå in nu?".
  • Förstärk och bekräfta det beteende du vill ha mer av från ditt barn istället för att ”skälla och tillrättavisa när barnet uppvisar ett beteende du inte vill ha.”
undefined
Kvällsrutiner är ett ämne som många föräldrar vill prata om.

Annikas och Petras tre bästa tips för goda sömn- och nattningsrutiner:

  • Förbered barnet/barnen i god tid innan nattningen.
  • Se gärna till att ni har tid med nattningen utan att känna för mycket stress inför andra saker som måste göras, låt det ibland ta lite tid.
  • Se till att skapa en mysig rutin som ni vill ha och som ni gör återkommande varje kväll. 
     
undefined
"Förstärk och bekräfta det beteende du vill ha mer av från ditt barn istället för att skälla och tillrättavisa när barnet uppvisar ett beteende du inte vill ha”, säger Petra Ström och Annika Karlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!