"Det är jättehärligt, när man väl har börjat med det"

Annika Söderholm, 55 år, gillar vinterbad, segling, cykling, yoga, dans och fjällvandring. Hon är också kommunens nya hållbarhetsstrateg.

Annika Söderholm tvekar inte att bada, även om det är fullt av isbitar i vattnet.

Annika Söderholm tvekar inte att bada, även om det är fullt av isbitar i vattnet.

Foto: Privat

Familj2024-01-19 21:00

Det är nästan lättare att säga vad Annika INTE gör på sin fritid, än vad hon gör, för hon har väldigt många olika hobbyer. Gemensamt för många av dem är att hon utövar dem ihop med andra.

– Vi är ett gäng med vänner som gör saker ihop, som att cykla, träna på utegymmet på Gertrudsvik och att kallbada, säger hon.

Vinterbadandet var något som hon började med under pandemin, för att få mer social kontakt. Nu har hon hållit på i flera år. Som regel badar hon varje dag, till exempel vid Myntbryggan i Västervik.

Hon berättar att det är flera grupper som träffas och badar där återkommande under vintern.

– Det är jättehärligt, när man väl har börjat med det. Man känner att det är kallt, men det blir en värmekänsla efteråt och man känner sig pigg och frisk. Det är en jättetrend över hela landet att kallbada.

undefined
Annika Söderholm, till höger, med kompisarna Ulrika Fröberg, Femke Kooistra Thåström, Anette Alsteryd och Gittan Johansson.

Alla älskar inte vintern, men Annika gör det. Hon säger att hon tycker om alla årstider och att hon är en av dem som vill ha en riktig vinter.

– Om man inte får snö och vinter, förstör det våren också. Jag tycker om att följa årstiderna och simma på sommaren och åka längdskidor på vintern.

Som person är Annika både nyfiken och social. Hon gillar att göra många olika saker, och många av dem innefattar både rörelse och utomhusvistelse.

När hon var yngre höll hon på med flera bollsporter, som fotboll, basket och handboll. Hon har flera gånger gjort Tjejklassikern och Halvklassikern.

Fjällvandra och paddla kajak är andra intressen.

undefined
Odd Bergström och Annika Söderholm ombord på skonaren Vega 2019.

Men allt som hon gör är inte lika fartfyllt. Hon är också med i en bokcirkel och har nyligen börjat med yoga i hängmatta.

Segling är en hobby som hon har haft länge, och det var genom seglingen som hon träffade sin man Odd Bergström 1990. Hon var då med som betalande besättning på Skonaren Linnéa.

Det var för övrigt samtidigt som hon gick miljö- och naturresurslinjen i Kalmar. Hon började där 1988.

Annika var tidigt miljöintresserad, och när hon efter gymnasiet pluggade på Vimmerby folkhögskola, kom det ett gäng studenter från den här linjen och berättade vad de gjorde.

Annika Nandorf, som hon hette på den tiden, blev starkt inspirerad att även hon gå den treåriga utbildningen.

– Det kändes meningsfullt och jag ville göra skillnad.

undefined
Markus Nord och Annika Söderholm på Naturum Västervik. Bilden är tagen i mars 2005.

På den tiden ansågs det lite underligt att läsa miljö, minns hon.

– Det var många som undrade om man skulle vara en bromskloss på kommunen eller företaget. Men nu är det helt tvärtom.

Hennes första jobb efter utbildningen var som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Tjörn och sedan rådgivare inom miljöstöd på LRF Konsult i Norrköping, innan hon 1997 återvände till uppväxtstaden Västervik tillsammans med maken Odd och två små barn.

I Västervik har hon bland annat jobbat med miljösaneringsprojekt och som miljökonsult på Empirikon Konsult. Hon har även haft fosterbarn och drivit företag, där hon utvecklade ett läromedel på temat hållbar utveckling.

Innan dess var hon projektledare för Naturum Västervik och dess första föreståndare, innan Maria Kappling började där.

undefined
Annika har bytt jobb och är numera hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.

Sedan i mitten på september förra året är Annika ny hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun. Hon efterträdde Gun Lindberg, som gick i pension.

Vad gör en hållbarhetsstrateg?

– Man är lite sammanhållande och mycket nätverkande, även regionalt och i Sverige i vissa fall. Omvärldsbevakning är också viktigt.

Annika tillägger att de tre typerna av hållbarhet – ekologisk, social och ekonomisk – behöver hänga ihop, för att man ska få en hållbar utveckling.

En fråga som har kommit mer i fokus i och med kriget i Ukraina är vår beredskap. Där ser Annika att det är viktigt med sådant som lokal produktion av energi och mat.

undefined
Annika Söderholm på sin arbetsplats, kommunhuset i Västervik.

Som hållbarhetsstrateg jobbar inte Annika på ett utåtriktat sätt, till exempel genom att föreläsa för föreningar och berätta för skolbarn om hållbarhet. Det gör i stället Naturum Västervik.

Annika jobbar mer internt. Hon sitter med i en hållbarhetsgrupp på samhällsbyggnadsenheten och är sammankallande för ett kommunalt hållbarhetsnätverk med representanter för olika enheter, förvaltningar och bolag.

En del av arbetet som hållbarhetsstrateg handlar om att se till så att strategier och policys är aktuella och implementerade, alltså att de genomsyrar verksamheten.

Vad är viktigt att ta tag i just nu i Västerviks kommun?

– Mycket har gjorts, så det handlar om att fortsätta det arbetet och inte tappa fart.

Vad är den stora utmaningen med jobbet?

– Att hinna med.

undefined
Annika Söderholm tvekar inte att bada, även om det är fullt av isbitar i vattnet.
undefined
Annika gillar också att åka längdskidor.
undefined
Annika på väg nerför trappan till ännu ett kylslaget bad i Gamlebyviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!