– Vi sa att vi måste ha ett ställe där man kan träffas som musiker, lite anspråkslöst. Så hittade vi puben på Hotell Fängelset, som vi tyckte var ett bra format, där började det, säger Ulf Ebegård.
I samma veva kontaktade duon Per Malmborg.
– Vi kände inte honom men vi visste att han var väldigt aktiv på att filma och dokumentera, säger Ylva Zanton.
Per tyckte det verkade spännande.
– Vi körde själva där på puben, vi lånade grejer från musikskolan och vi körde ljudet själva till en början. Det tjöt i högtalarna, säger Ulf Ebegård och skrattar.
Fängelsepuben fungerade bra till en början men lokalen blev snart för liten då intresset för den musikklubb som kom att heta Open stage växte med en rasande fart.
– Vi var där i cirka två år, till januari 2017. Vid ett tillfälle hade vi så mycket folk att alla inte kom in. Vi bestämde oss då ganska snabbt för att vi måste hitta en större lokal, då hamnade vi här på Stadshotellet, säger Ulf Ebegård.
På hösten startade de en förening för att de skulle kunna söka pengar då man inte kan göra det som privatperson. De sökte pengar från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och fick så pass mycket att de kunde köpa en ljudanläggning och instrument som de lånar ut till folk som kommer och vill spela men inte tagit med något instrument själv.
Föreningen lånar också ut musikutrustning till musiker som spelar på Open Stage-scenen.
Tanken med Open stage är som namnet indikerar, att en del av kvällen består av en scen öppen för alla mellan klockan sju och åtta, något de kallar Frispel. Detta innebär att vem som helst får gå upp på scenen och spela.
– Folk skriver upp sig på en lista och vi har ingen koll på vilka som gör det, säger Ylva.
I början hade de väldigt många sådana akter, där alla fick spela.
– Från klockan sex till midnatt, mellan konsertakterna. Nu börjar det med mat vid klockan halv sju, klockan sju börjar frispelet som underhållning och klockan åtta börjar den första bokade akten. Vi har gått ner till fyra akter för att folk ska hinna gå på toaletten etcetera, säger Ulf Ebegård, som lagt mycket fokus på att hitta en balans mellan just frispel och konserter.
Efter ett tag kom ytterligare medlemmar in i föreningen. Katarina Norström blev en av dem och hon ringde upp Ulf Lennström.
– Jag och Katarina spelade i ett gemensamt band som hette Vågspel. Hon ringde och frågade om jag ville vara med och spela på Open stage. Jag hade ingen aning om vad det var. Vi åkte till fängelset och spelade och jag tyckte det var en så festlig idé så jag frågade Ulf Ebegård om jag kunde vara med och det tyckte han att jag kunde, säger Ulf Lennström.
Övriga ledamöter i styrelsen är Nisse Bülow och Emelie Sallermo.
Ylva Zanton som varit med sedan start tycker att det roligaste med hela konceptet är när unga människor som aldrig tidigare stått på en scen eller hållit i en mikrofon kommer upp på scenen.
– Vi har ju flera unga som fostrats på vår scen, de kommer tillbaka och känner sig säkrare och säkrare. Det har spridit sig att detta är en bra scen att spela på, säger Ylva.
Tidigt bestämde de att Open stage skulle bli ett möte mellan musikmänniskor på olika nivåer och från olika håll i landet men vikten låg också i att de skulle samla in pengar till Barncancerfonden.
– Totalt har vi samlat in 180 000 kr till Barncancerfonden under de här åren, säger Ulf Ebegård.
– Det känns ju som ett högre syfte med allting, ovanpå glädjen med musiken så blir det ju ett viktigt syfte att träffas och göra detta, säger Ylva Zanton.
Ulf Ebegård berättar att det nu ofta kommer återkommande artister från Stockholm, Göteborg och Örebro.
– Och från Kalmar, tillägger Ylva som gärna själv spelar på Open stage.
Föreningen har regelbundna styrelsemöten men mycket jobb ligger i att kontakta artister och att marknadsföra sig då de är väldigt aktiva på Facebook.
– Vissa har ju mer tid än andra och vi har ju våra olika roller men Ulf Ebegård som är ordförande drar ett stort lass, säger Ylva.
– Ja det har blivit så men man gör det ju också för att man tycker det är kul och så skapar vi oss ett nätverk och många av de som spelar vill ju ofta komma tillbaka och spela. Vi har bra kvalitet på akterna. Från början tog vi in allt men nu är vi lite mer kräsna med vilka vi bokar, i synnerhet när det gäller de tillresande artisterna, säger Ulf Ebegård.
Tanken med Open stage är att det inte ska vara exempelvis en visklubb eller en jazzklubb utan en klubb för all sorts musik.
– Det enda vi säger är att man inte sjunger till inspelad musik utan det ska vara livemusik, säger Ylva.
Styrelsen bestämmer tillsammans vilka artister de vill ha och de försöker hitta en bra mix mellan genrer, tjejer, killar, folk utifrån, lokala, hela band och trubadurer.
Det är inte svårt att se att hela gänget brinner för det här.
– Det roligaste är att man känner att man skänker så mycket glädje. Att människor är så tacksamma, att de i publiken får träffa andra som tycker om musik och att artister får träffa varandra och föra ut sin musik, säger Ylva.
– Det känns nu efter pandemin att det finns ett sug efter den här typen av tillställningar, säger Ulf Ebegård.
De tillägger också att de har haft en del lite mer kända som Finn Zetterholm som kommer tillbaka och James Hollingworth.
– Då sjöng alla Älgarna demonstrerar. Vi anordnade också en skolkonsert som Sparbanksstiftelsen sponsrade, säger Ulf Ebegård.
Open stage är en helt ideell förening på alla nivåer.
– Artisterna som reser hit sover på hotellet men vi kallar det för välgörenhetskonsert. Oavsett om man är känd eller amatör så är det samma villkor för alla, säger Ulf Ebegård och tillägger att samarbetet med Stadshotellet fungerar jättebra.
En kväll kan se ut på följande vis för eldsjälarna bakom Open stage:
– Vi brukar samlas vid klockan fyra och sedan fylls det på med soundcheck klockan fem som är klart runt klockan sex och så kommer gästerna klockan halv sju och klockan sju börjar frispelet, sen är det fullt pådrag hela kvällen, säger Ulf Ebegård.
Gänget bakom Open stage har lite funderingar på att utveckla det hela vidare.
– Vi har lite udda idéer men inget är på något sätt klart eller bestämt i nuläget, det är bara kul att tänka och spåna. Det vore ju roligt att arrangera riktiga konserter också men vi är sju stycken som jobbar och vi har inte så mycket tid, säger Ulf Ebegård.