Rampeltin Molin: "Mallorca blev mitt andningshål"

Mallorca blev en fristad där Christin Rampeltin Molin kunde hämta andan i en annars fulltecknad vardag. Nu bor hon och maken där på heltid – men kallar fortfarande Västervik för "hemma".

Christin talar varmt om den vackra naturen på ön. Varje helg åker familjen på utflykter till olika platser. "Vi älskar verkligen Mallorca off season. Det finns så mycket att se och trots att vi har åkt runt på denna ö i 13 år, upptäcker vi nya platser hela tiden."

Christin talar varmt om den vackra naturen på ön. Varje helg åker familjen på utflykter till olika platser. "Vi älskar verkligen Mallorca off season. Det finns så mycket att se och trots att vi har åkt runt på denna ö i 13 år, upptäcker vi nya platser hela tiden."

Foto: Privat

Familj2024-02-02 21:00

För många i Västervik är Christin Rampeltin Molin en välkänd profil. Under en tid var hon en av kommunens ledande politiker, men mest känd är hon nog för klädbutiken Ogräs, som hon drev tillsammans med maken Gustaf under många år. Sedan några år bor familjen i Palma på Mallorca – där de nyligen startat en mäklarfirma

Men hur hamnade familjen egentligen där? Och hur har deras liv förändrats sedan flytten? 

Vi ringde upp Christin Rampeltin Molin för att checka läget. När vi når henne har hon precis haft ett "intagsmöte" med en potentiell kund. 

– Här är det inte som i Sverige, där man väljer en mäklare och den säljer ens lägenhet. Du som säljer kan välja en mäklare som gör allt jobb, fotograferar och marknadsför, men sedan kan alla andra mäklare också sälja ditt objekt. Det gör att du som mäklare får jaga mycket mer.

undefined
Christin och Gustaf Rampeltin Molin kunde ingen spanska när de kom ner till Mallorca första gången, men har lärt sig på egen hand allteftersom. Nu klarar de sig bra, även om Christin säger att hon "pratar spanska som en bebis" och inte har den rätta grammatiken.

Den natursköna Medelhavsön har länge haft en särskild plats i paret Rampeltin Molins hjärta. Det var på Mallorca de gifte sig 2009. Året efter bröllopet var familjen där igen, och då bokade Christin in några visningar med mäklare för att sondera terrängen. 

Redan på den första visningen förälskade sig paret i ett renoveringsprojekt – och slog till. 

– Det blev ett större projekt än vi trodde, kostade mer och gav oss många gråa hår och oroliga nätter. Men när det var klart kände vi att det var det bästa vi någonsin gjort, förutom barnen.

Under åren som följde jobbade Christin och Gustaf väldigt mycket hemma i Västervik. Men varje gång de landade på Mallorca var det som att något lättade i bröstet på Christin. Ön blev en fristad där hela familjen kunde återhämta sig. 

– Jag tror att många kan känna igen sig i känslan av att en plats gör att man kan andas lättare. För mig blev Mallorca mitt andningshål, säger Christin.

Så småningom började de längta efter att någon gång stanna en längre tid på ön. Få uppleva en vardag. De ställde yngste sonen på kö till Svenska skolan – och fick oväntat en plats hösten 2016. Med kort varsel bestämde de sig för att ta chansen, så Christin, sonen och hunden åkte ner två veckor efter beskedet. 

En termin blev ett läsår, och sedan ett till, och på den vägen är det. Nu spenderar familjen en stor del av sin tid på Mallorca. Men med två vuxna barn som studerar hemma i Sverige blir det förstås en del tid i hemlandet också. 

– Vi har egentligen aldrig känt att vi lämnat Sverige och Västervik, utan mer som att vi har två hem, resonerar Christin.

undefined
Christin talar varmt om den vackra naturen på ön. Varje helg åker familjen på utflykter till olika platser. "Vi älskar verkligen Mallorca off season. Det finns så mycket att se och trots att vi har åkt runt på denna ö i 13 år, upptäcker vi nya platser hela tiden."

För ungefär ett år sedan startade Christin och Gustaf Svensk Fastighetsförmedling på Mallorca. Sedan dess är det fullt upp med att etablera varumärket och bygga upp kundrelationer. 

Mycket jobb finns risken att ön inte längre blir det andningshål som du upplevt? 

– Nej, det tror jag inte. I en småstad är man mycket mer påpassad, det här är en annan typ av stress. En skillnad här är också ljuset och värmen, det blir ett enklare, mer lättsamt klimat på alla sätt. 

Utanför jobbet består vardagen mycket av umgänge med vänner, padel, vandringar och utflykter. Från att inte ha känt en människa på ön har familjen idag ett stort socialt nätverk. En av fördelarna med Mallorca tycker Christin är att man inte "går i ide" på vintern på samma sätt som i Sverige. Ön lever året runt, och det är enklare att hitta på aktiviteter på kvällarna när det är varmt och ljust. 

undefined
Något Christin uppskattar särskilt i sin nya tillvaro är klimatet, solen och ljuset som hon upplever ger mer positivitet, öppenhet och energi. "Jag tror att vi alla blir mer öppna, spontana och positiva tack vare ljuset. Det är ju likadant i Sverige på våren och sommaren."

En annan skillnad mellan länderna som Christin upplevt är hur man ser på hemmet. I Sverige skapar vi mysiga hemmamiljöer och bjuder hem varandra, medan spanjorerna bryr sig mindre om hur det ser ut hemma. De träffas ute på restaurang eller på stranden i stället. 

– Som en sådan sak som lampor. Spanjorerna har ofta lysrör som belysning i sina hem, för att det är praktisk. Det skulle man aldrig ha i Sverige. 

Christin berättar också att samhället är mycket mindre ålderssegregerat. Människor umgås över åldersgränserna på restauranger, kaféer och barer. I Sverige upplever hon att många äldre hamnar utanför många sociala forum – bara på grund av åldern.

Hur ser du på framtiden, blir ni kvar på Mallorca? 

– Just nu är vi mitt i nystart och etablering, så 2024 kommer vi vara här i alla fall. Sedan vet vi inte riktigt – och jag tycker det är ganska skönt att inte veta precis vad som händer sen. Det beror lite på vad familjen och barnen gör framöver. Men vi trivs jättebra här. 

undefined
Katedralen i Palma, La Seu (domen) är enligt Christin Rampeltin Molin ett måste när man är i Palma.
undefined
Även om Christin Rampeltin Molin trivs bra på Mallorca finns det saker från Västervik hon saknar. Familj och vänner förstås, men även Händelöp, klippor, skärgården, doften av tjära och hav. "Det finns inget bättre än en båttur i skärgården i Västervik". Bland svenska matvaror saknar hon bland annat Bregott, grädde, lakrits, lingon, gelé och svensk husmanskost.
undefined
Christin tror att det är nyttigt att kasta sig ut och bli utmanad i en helt ny miljö. "Det är bra och lärorikt för alla att få vara i ett nytt land där man inte förstår allt, att få anpassa sig."
Christins Mallorcatips

Palma. Mallorcas huvudstad, en otroligt vacker stad där antikt möter modernt, överdåd möter enkelhet, internationellt möter det traditionella, med havet ständigt närvarande.

Deia. Mallorquinsk bergsby där vackra stenhus, ljuset och naturen skapar magi. Vandrar man ned till Cala Deia, (Deias havsvik) hittar man en av de vackrast belägna restaurangerna, på klipphällen mitt i den turkosblå havsviken: Ca´s Patró March. En "hemlig restaurang" som folk vallfärdar till. 

Foradada. En utsiktspunkt i bergen, inte långt ifrån Deia, där man kan vandra på dagen, äta lunch nere vid havet på klippkanten och sedan vandra upp och avnjuta den mest magiska solnedgången på kvällen. Det finns en enkel bar högst upp och där samlas spanjorerna på klippkanten och njuter av när solen går ned i Medelhavet. 

Es Verger, i Alaro. En mysig by att besöka. Restaurang Es Verger ligger på toppen av berget över byn Alaro. Dit åker man på en liten slingrig väg, till vägen tar slut och väl framme vid restaurangen går både får och getter runt lösa. Restaurangen drivs av en familj sedan många år och känslan på restaurangen är som att komma tillbaka till en alpby på 50-talet.

Sa Calobra. En dold lagun och havsvik som gömmer sig bakom höga klippor, dit man tar sig på slingriga vägar i bergen. 

Vandring på Mallorca. Det sägs att det finns drygt 600 leder på Mallorca. Det finns många vandringsleder i Tramuntana-bergen, men även vandringsleder på landsbygden, stränderna och i skogarna, över hela Mallorca. Den ena vackrare än den andra.

Katedralen i Palma, La Seu (domen). Ett måste när man är i Palma. Otrolig byggnad som härstammar från 1200-talet och är en av de största helgedomarna i Europa.

Saluhallen i Santa Catalina, i Palma. Santa Catalina brukar liknas med Soho, då väldigt många bra restauranger och caféer finns här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!