Brorsdotterns hjärtfel gav idén till Emmas UF-företag

När Emma Björk skulle starta UF-företag ville hon bidra till förändring. Då hennes familj nyligen drabbats av hjärtsjukdom var hon snart en idé på spåren.

Emma Björk vet hur det känns att se nära och kära sörja. Nu använder hon sina erfarenheter i arbetet med UF-företaget Lyktan för livet.

Emma Björk vet hur det känns att se nära och kära sörja. Nu använder hon sina erfarenheter i arbetet med UF-företaget Lyktan för livet.

Foto: Ellinor Ljung

Familj2020-11-25 10:00

Emma Björk är 17 år och går andra året på Västerviks gymnasium. Hon pluggar till frisör, och i kursen Entreprenörskap ingår uppgiften att starta ett UF-företag, där UF står för ung företagsamhet. Emma och bästa vännen Tilde Sleman från Vimmerby parade snabbt ihop sig, och så anslöt även klasskompisarna Cajsa Pettersson från Storebro och Tyra Eklöv från Mörtfors. Nu återstod frågan: vad skulle de starta för företag?

År 2018 föddes Emmas brorsdotter Thili en månad för tidigt. Hon gick inte upp i vikt och efter ett tag stod det klart att hon hade fel på hjärtat. Vid sex månaders ålder opererades hon.

– Det var väldigt jobbigt. Det var jättesvårt att se min bror så ledsen, berättar Emma och fortsätter:

– Det värsta var att vad man än sa eller gjorde så kunde man inte förändra läget. En förkylning, till exempel, hade man ju kunnat hjälpa någon med. Att överlämna henne i någon annans händer, det var jobbigt.

Emma har fyra syskon, som hon står väldigt nära. Hennes bror är dubbelt så gammal som hon, och Emma berättar att han ibland har känts som en pappa.

– Hans barn kan kännas som mina småsyskon.

Idag är Thili två år och mår bra, men hon ligger fortfarande efter i växten och talet.

Har du något råd till den som står nära en person som lider av hjärtsjukdom?

– Jag tror man måste ventilera och prata om det med varandra i familjen, annars blir det ännu värre, säger Emma.

Hon säger att man ska vänta på att den som är direkt drabbad öppnar upp sig, istället för att tynga hen med sin egen sorg. Enligt henne ska den direkt drabbade inte ska behöva känna sig ansvarig att trösta, utan det är man själv som ska kliva in i den stöttande rollen.

– Jag pratade mycket med vänner, och sedan i familjen när alla var redo.

Emma och hennes företagsgrupp upptäckte att flera av dem hade någon slags relation till hjärt- och lungsjukdom, men även cancer. Då insåg de att de ville kunna bidra med pengar till Hjärt-Lungfonden samt Barncancerfonden. Efter ett tag föll valet på att tillverka personliga ljuslyktor.

– Vi har köpt in glaslyktor och tagit fram mallar med text och motiv. Sedan skriver vi med glaspennor och härdar lyktorna i ugn.

Emma, som är driven och inte är rädd att tala för sig, är utsedd till företagets vd. Nu hoppas gruppen att företaget, Lyktan för livet, ska bidra till forskning på barncancer och hjärt- och lungsjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!