Med en mamma från Odensvi och en pappa från staden Çeşme i Turkiet, har Baris Bagci vuxit upp i Gamleby. Hans barndomssomrar spenderades i Çeşme, som ligger vid kusten mot Egeiska havet. Han gick på gymnasiet i Västervik, och jobbade sedan på Akzo Nobel i Gamleby i åtta år. I fabriken fick han jobba på labbet.
– Det passade mig bra, jag tyckte att det var riktigt kul, berättar Baris, som trivdes bland färgerna.
Så lade fabriken ner, och efter ett tag gav sig Baris ut på en resa till Sydostasien. Han ville bort, se något annat.
– Jag åkte själv, till Thailand, Indonesien och Filippinerna, och var iväg i nästan fyra månader. Där, när jag inte hade något med mig, blev jag jättesugen på att rita och måla.
Baris har målat sedan han var liten, och det är kanske inte så underligt då hans far är konstnär. Ahmet Bagci, med artistnamnet Abag-ci, drev i 16 år butik och ateljé på Gamla torget i Gamleby. Till skillnad från sin pappa så ritade Baris mest för nöjes skull. Men på sin resa, när lusten att skapa sköljde över honom, förstod han att han inte fungerade utan sin konst.
– Jag hittade en krita, och en vägg man fick rita på. Jag kunde stå där i timmar, medan de jag hade kommit att resa med tyckte att det var jättekonstigt, skrattar Baris.
2017, två år efter resan, startade Baris eget. ArtbyBagci, blev namnet på hans företag. Han började ta emot beställningar på porträtt, och det gick bra. I ett halvår satsade han helhjärtat på sitt, men ensamheten det innebar blev alltför påtaglig för att han skulle kunna fortsätta.
– Jag satt bara hemma vid mitt skrivbord, jag kom aldrig ut och fick inte träffa människor. Det var konstigt, jag saknade det sociala.
Efter ett par år på Postnord fick Baris jobb på Saab Barracuda i Gamleby. Där stortrivs han, omgiven av flera gamla kollegor från tiden på Akzo. Och det egna företaget driver han vidare. Han får beställningar via mail och sitt Instagramkonto.
– Jag tycker om att rita blyertsporträtt, för att det är så svårt. Jag vill få det att bli så likt originalet som möjligt. 2018 började jag med oljemålningar också. Där måste man ha tålamod, för att vänta på att varje lager ska torka.
Baris konst har även nått celebra ögon. 2016 skulle Baris hälsa på en kompis i Malmö, och två veckor i förväg bestämde de sig för att de skulle besöka en sci-fi-mässa som skulle äga rum där. Kända skådespelare och artister skulle vara på plats, bland annat brittiske John Rhys-Davies som spelar Gimli i Peter Jacksons filmtolkningar av Tolkiens "Sagan om ringen". Baris bestämde sig för att rita ett porträtt av karaktären Gimli, och låta Rhys-Davies signera det. Så stod han till slut framför stjärnskådisen, som tog emot porträttet.
– Han tittade ner på bilden, sedan på mig, sedan på bilden igen. Han frågade om det var jag som hade ritat, och jag svarade ja. Han tittade på mig en lång stund och så sa han något i stil med "du är en bra konstnär". Det var häftigt, säger Baris och berättar att mötet finns inspelat på film.
Baris berättar att han upplever sig se saker på ett annorlunda sätt än andra.
– Folk kan fråga "hur kan du rita skuggorna så"? Jag ritar bara det jag ser. Det handlar inte om att man är stadig på handen, utan det sitter i huvudet. Om någon ser en buske, så ser de ofta just en buske. Jag ser skuggor, färger och detaljer, sen ser jag busken. När jag tittar på vatten ser jag hur ljuset träffar vattnet och hur det speglar sig. Det är ingen som riktigt förstår det, men när jag pratar med pappa säger han att han ser exakt likadant.
Pappa Ahmet har alltid varit Baris idol.
– När jag var liten och såg honom skapa tänkte jag "sådär ska jag också göra".
Trots att pappa har kunnat ge tips så är Baris till största delen självlärd.
– Våra stilar är helt olika, säger han.
Vad inspirerar dig?
– Så fort jag vaknar får jag inspiration. Oftast får jag idéer när jag är ute och går, tränar och lyssnar på musik. Och så pappa såklart. Vi pratar ganska ofta och bollar idéer, de brukar vara rätt lika.
Baris skulle ha ställt ut sin konst på Lofta caffè under våren, men utställningen har flyttats till nästa år. Hans senaste projekt är att rita ett omslag till en sci-fi-bok. Boken är skriven av kusinen Şencan Çağri Barlok, och ska ges ut under sommaren.