Nya utmaningar för ettorna

Tiden går fort när man har roligt. Ettorna på Näktergalens skola i Västervik har gått mer än 100 dagar i skolan. Just nu är det att lära sig klockan som är den största utmaningen. Och att hitta på ett riktigt bra bus till i dag, den 1 april.

Ny elev. Denize Glad har kommit ny till klassen efter jullovet och hon trivs redan bra i klassen. Här flankerad av klasskompisarna Linnéa Sangrud och Moa Karlsson.

Ny elev. Denize Glad har kommit ny till klassen efter jullovet och hon trivs redan bra i klassen. Här flankerad av klasskompisarna Linnéa Sangrud och Moa Karlsson.

Foto: Marie Kerrolf

Året i ettan2017-04-01 08:00

Senast vi besökte våra ettor var det snart jul. Det var adventsmys med tända ljus på den stora runda matta i det ombonade klassrummet, där klassen samlas flera gånger om dagen.

Nu är det vår och mycket har hänt sedan sist, får vi veta när frågan skickas runt bland eleverna på samma runda matta.

– Vi har bytt platser! Och flera nya djur har flyttat in i sagoskogen, säger Simone Scilleri.

Sagoskogen är en stor tavla föreställande just en skog. I den flyttar nya djurfigurer in med jämna mellanrum, i samband med att nya bokstäver introduceras för barnen. Bland svanar, ankor och tigrar finns även en mer människoliknande figur – Tomten!

Under våren har barnen också jobbat med udda och jämna tal, med kroppsdelar, med årets månader och med fornnordiska gudar, får vi veta.

– Och så lär vi oss klockan! säger Viktor Björkegren och konstaterar nöjt att klockan nu är precis halv nio på morgonen.

Till sin hjälp med klockinlärningen har eleverna haft den gula Pokémonfiguren Pikachu men det är oklart exakt hur han har bedrivit sin undervisning.

Linnéa Sangrud berättar om när klassen firade dagen Sten Stures ben – en av de dagar som klassen liksom våffeldagen, alla hjärtans dag och andra temadagar uppmärksammar under året.

– Vi åt chokladbollar som skulle se ut som kanonkulorna som sköt av Sten Sture hans ben. Och så delade vi upp oss i lag, danskarna mot svenskarna, och hade snöbollskrig. Men det var ingen snö ute så vi fick ha låtsassnöbollar, berättar Linnéa.

Efter jul har klassen fått en ny elev, Denize Glad, som flyttat till Piperskärr och bytt skola. Hon verkar redan ha hittat sin plats i klassen och eleverna har ansträngt sig lite extra för att få henne att känna sig välkommen.

– Man säger hej, och välkommen och så. Kanske tar hennes hand. Men inte bara första dagen, man får vara snäll alla dagar, säger Moa Karlsson som är glad över tillskottet av ytterligare en tjej till det ganska magra tjejgänget i klassen.

Denize själv har inte så mycket att säga om klassbytet.

– Det känns bra. Det var inte läskigt att komma hit och jag hade hälsat på innan. Nu minns jag knappt den gamla klassen, säger hon.

När hon inte heller kan komma på någon större skillnad mellan förra och nuvarande klassen får hon hjälp på traven av Leo Rampeltin som föreslår:

– Den här klassen kanske är lite roligare?

Läraren Jenny Rickardsson bekräftar bilden av en rolig klass, där barnen och personalen har kul tillsammans. När VT besöker klassen är det bara några dagar kvar till dagens datum, 1 april. Dagen då det är tillåtet med alla typer av bus. Eleverna spånar bus de deltagit i och utsatts för, men vid närmare granskning verkar det som om sådant sker oavsett vilken dag på året det är.

Några idéer har de ändå inför dagens bus:

– Jag ska lura min pappa på lördag, jag har ett döbra bus! säger Leo Rampeltin men vill inte avslöja exakt vad eftersom överraskningseffekten då kanske uteblir.

Tore Ljungberg delar däremot gärna med sig av sin plan:

– Jag tänkte göra ett tjuvskämt och släcka ner hela huset och komma in i en helsvart dräkt när alla sover, säger han och ser nöjd ut.

Året i ettan

Vi följer eleverna i årskurs 1 på Näktergalens skola i Västervik under deras första skolår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!