Ny coronasmitta – hot mot Kinas ekonomi

De negativa effekterna av coronapandemin har klingat av. Under fjÀrde kvartalet hade kinesisk ekonomi till och med bÀttre fart Àn före utbrottet. För 2020 som helhet blev det dock det sÀmsta resultatet sedan 70-talet.

Kinas BNP ökade med 2,3 procent under 2020. Arkivbild.

Kinas BNP ökade med 2,3 procent under 2020. Arkivbild.

Foto: Chinatopix/AP/TT

Politik2021-01-18 06:05

Nya BNP-siffror visar pÄ en kraftig ÄterhÀmtning under fjÀrde kvartalet för Kinas ekonomi.

En tillvÀxt pÄ 6,5 procent pÄ Ärsbasis var högre Àn analytikers genomsnittliga förvÀntningar (6,1 procent enligt Reuters) och Àr nu ett tecken pÄ att landet gÄtt vidare till en ny fas enligt en ekonom:

– Det indikerar att tillvĂ€xten nu gĂ„tt in i en expansiv zon Ă€ven om nĂ„gra sektorer fortfarande Ă€r under Ă„terhĂ€mtning, sĂ€ger Xing Zhaopeng, ekonom vid australiska banken ANZ och baserad i Shanghai, till Reuters.

Ökad industriproduktion

TillvĂ€xttakten har nu mer fart Ă€n före coronapandemins utbrott med stöd i en kraftigt ökad industriproduktion. Kina – dĂ€r pandemin började – Ă€r nu enda landet i vĂ€rlden som tros uppvisa tillvĂ€xt under 2020 Ă€ven om 2,3 procent för helĂ„ret Ă€r landets sĂ€msta siffra sedan 1970-talet.

Historiskt sett har Kinas BNP-siffror omgÀrdats av en viss skepsis av ekonomer som en konsekvens av bristen pÄ insyn frÄn omvÀrlden men ekonomer bedömer dock en fortsatt kraftig ÄterhÀmtning under 2021 dÀr tillvÀxten skjuter i vÀg till 8,4 procent vilket i sÄ fall skulle vara den högsta pÄ ett Ärtionde.

2021 blir ocksÄ det första Äret i Kinas nya femÄrsplan dÀr det dock finns fortsatta utmaningar. Landet som under flera mÄnader hade vÀldigt lÄga smittal har den senaste tiden sett en ökning med efterföljande nedstÀngningar i den drabbade Hebei-provinsen. Just sÄdana ÄtgÀrder bedöms kunna fÄ stora konsekvenser för landets ekonomi dÄ det kan strypa konsumtionen under det kommande firandet av det kinesiska nyÄret, traditionellt en period dÀr miljontals kineser reser inom landet för att trÀffa slÀktingar och vÀnner.

LĂ„g konsumtion

– JĂ€mfört med investeringar och export Ă€r konsumtionen svag och har inte Ă€nnu nĂ„tt upp till normala nivĂ„er, bedömer Wang Jun, chefsekonom vid Zhongyuan Bank för Reuters.

Ytterligare frÄgetecken Àr hur relationen till USA kommer att utvecklas med nye presidenten Joe Biden men ocksÄ lönekostnader liksom en allt Àldre och inte arbetsför befolkning vilket innebÀr ytterligare kostnader.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!