AI-laddad Iphone på väg – men verktygen dröjer

Apples Iphone 16 ska lanseras i dag, rapporterar flera medier. Detta är en viktig pusselbit när den amerikanska teknikbjässens försöker komma ikapp konkurrenterna när det gäller artificiell intelligens (AI). Men AI-verktygen som alla vill ha ser ut att dröja.

Ny mobiltelefonmodell från Apple väntas lanseras i dag. Arkivbild.

Ny mobiltelefonmodell från Apple väntas lanseras i dag. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi2024-09-09 13:59

Klockan 19 i kväll väntas Apple lansera Iphone 16 (och nya Apple Watch-modeller) på det årliga Glowtime-evenemanget.

Iphone 16 kommer med en ny generation processorer, kallade A18, enligt Financial Times. De har utvecklats i samarbete med den brittiska chiptillverkaren Arm och bygger på Arms nya V9-design – en chipteknik som sedan i maj används i bland annat Apples Macbook-datorer.

Uppdatering i oktober

Men det blir ingen snabb AI-revolution utan en stegvis upptrappning av AI-verktygen i den nya mobilen framöver. Den konsument som hoppas på en omdanande AI-upplevelse i en Iphone 16-telefon måste bland annat vänta in Apples mjukvaruppdatering i operativsystemet IOS i oktober, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Dessutom, AI-tjänsterna – som utvecklats i rask takt under slagordet Apple Intelligence – kommer till att börja med inte finnas tillgängliga i EU. Därmed inte heller i Sverige. De kommer inte heller finnas i Kina, världens största mobilmarknad, enligt nyhetsbyrån.

De AI-verktyg som kommer med Iphone 16 – om du bor i rätt land och får rätt uppdateringar på plats – handlar bland annat om tjänster för att sammanfatta stora textmaterial, bearbeta texter och data samt bildbehandlingstjänster som gör att användaren ska kunna redigera bort objekt eller personer från fotografier i telefonen.

Siris AI-lyft dröjer

Först senare i år kommer Open AI:s ChatGPT integreras i systemet och den digitala assistenten Siris stora AI-lyft är planerat först någon gång 2025.

En del av Apples nya AI-verktyg ska också fungera på de mest avancerade Iphone 15-mobilerna: Iphone 15 Pro och Pro Max, som använder så kallade A17-chip utvecklade på Arms så kallade V8-arkitektur.

Arm har ett flerårigt samarbetsavtal med Apple och väntas enligt bolagets vd ta hem betydligt mer royalty-intäkter framöver på den senaste tekniken. Aktien i Arm – noterat i USA – har tillsammans med andra chiptillverkare som Nvidia – rusat uppåt med 70 procent hittills i år.

Bolaget tillverkar även chip till datorer, bilar och industriella lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!