Ännu är det dock alldeles för tidigt att andas ut, enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen. Hans företag har undersökt hur priserna på drygt 42 000 artiklar utvecklats under oktober.
– Det finns så mycket som ännu inte har höjts, säger han, och pekar på bland annat kroppsvårdsprodukter som tvål och schampo som ännu inte höjts särskilt mycket.
Under oktober steg priserna på sådant som vi behöver dagligdags med i genomsnitt 0,6 procent. Det gör att prisökningstakten i årstakt för dagligvaror nu ligger på 12,5 procent.
För mat är ökningen ännu större, 14,9 procent i årstakt.
Under oktober har både mejeriprodukter och ost dragit iväg. Även fisk och skaldjur har blivit dyrare.
– Bönderna behöver mer betalt för att få det att gå runt.
Mejeri slår hårt
Prisökningar på just mejeriprodukter och ost påverkar oss mycket. Ulf Mazur berättar att inköpen av dessa varor står för 17 procent av genomsnittssvenskens matinköp.
– Vi är väldigt mejeribaserade i det här landet. Det slår direkt mot matkostnaderna. Det är dessutom fjärde gången i år som dessa höjs.
Den här månaden har också hushållskostnaderna ökat i "andra ändan". Toapappret har dragit iväg, höjningen för den kategorin är hela 9 procent i snitt under oktober. För vissa enskilda märken är höjningen ännu större. En lågprissort har höjt hela 29 procent under månaden.
– Det är så höga procenttal så att man nästan tappar greppet om ökningarna.
Ljusglimt
Fast under oktober visade sig en liten, liten ljus strimma av hopp i det annars så kompakta kostnadsmörkret under oktober, konstaterar han.
Vissa varor och produktkategorier justerades ned litegrann i pris.
– Det är första gången vi ser det sedan höjningarna började. Artiklar kan också justeras ned. Det går inte bara spikrakt upp för alla varor.
Framför allt handlar det om kycklingprodukter, berättar han. De har blivit någon eller ett par procent billigare under oktober.
– Uppfödarna har fått billigare foder. För kyckling går det så fort mellan kläckning och grillkyckling, så det märks direkt.
Även andra varor har i några få fall sänkts lite.
– Leverantörer som har höjt för mycket börjar nu justera ned priserna av konkurrensskäl, säger Ulf Mazur.