Om några månader kan hon vara en av de mest påpassade politikerna i landet, Akko Karlsson från Lofta i Västerviks kommun. Jag träffade henne för en dryg vecka sedan före hennes resa till Kaliningrad. Trots att nästan allt mediefokus kring Miljöpartiets språkrörsval fokuseras på andra och mer rikskända kandidater, råder ingen tvekan om att Akko Karlsson verkligen vill ta över rodret efter den populära Maria Wetterstrand.
Det gick bra för Miljöpartiet i valrörelsen. 7,3 procent och tredje största partiet i riksdagen, ett toppenresultat, det bästa hittills.
Men inte riktigt så bra som många miljöpartister hade förväntat och som en hel del bedömare trott. MP hade varit uppe över 10 procent i somliga mätningar. Varför gick det inte som förväntat?
- Det rödgröna samarbetet var ett ok. Men det var också för lite av ideologisk debatt i valrörelsen. Men i det rödgröna laget var de gröna vinnare och det talar för att folk vill ser mer av grön politik, svarar Akko Karlsson.
Var kan man placera in Akko Karlsson politiskt? Varken höger eller vänster utan framåt, något i stil med det brukar miljöpartister beskriva sin position på den så kallade höger-vänsterskalan och försöker samtidigt låtsas om att den inte finns. I den andan svarar Akko Karlsson - något om att MP står för högerns tro på individens kraft och vänsterns syn på solidaritet.
- Ett grönt hållbart samhälle där man hushåller med resurserna och global solidaritet - vi är alla världsmedborgare. Och för att nå dit handlar det om att vara brobyggare och ta små steg framåt, är hennes svar på min fråga om hon kort kan sammanfatta sin politiska vision.
- Internt tror jag att jag uppfattas som grön och konstruktiv, fortsätter hon.
Hon nämner också vikten av energieffektivisering, att få samhället fritt från fossil och radioaktiv energi och påminner mig om det hon kallar "centersveket" - alltså regeringens nya energipolitik. Akko Karlsson målar upp bilden av en allt mer levande landsbygd i hennes vision, där framtidens jobb och energiproduktion finns och där landsbygden i sig är en konkurrensfördel.
Och hon lyckas också i detta ge den styrande majoriteten i kommunen en passning när hon menar att det var ett strategiskt misstag att besluta om nedläggningen av landsbygdsskolorna.
Miljöpartiet uppfattades säkert av många under valrörelsen som ett socialliberalt alternativ när Folkpartiet allierat sig mer och mer med kravretorik och den enade borgerligheten. Men bakom MP:s liberala profil finns också en retorik som kan uppfattas som allt annat än liberal, snarare reglerande. Det kan vara såväl i stort som i smått. För en tid sedan föreslog MP i Lund att kommunens skolor ska ha en vegetarisk matdag i veckan.
Jag tittar på Akko Karlssons blogg på VT.se där hon kort presenterar sig inför kandidaturen. Hon röker inte, äter inte kött och kör miljöbil. Hon har gjort ett så kallat "down shift" som hon på bloggen beskriver "genom att gå ner i arbetstid minskat inkomsten men ökat livskvaliteten = mindre konsumtion". Påverkar då hennes egna privata val hur hon formulerar politik för andra?
- Det ska vara höjd skatt på tobak, säger hon och fortsätter:
- I tolvårsåldern valde jag bort köttet,
i dag hade jag kanske valt annorlunda när man kan välja lokalproducerat.
Hon berättar vidare att Miljöpartiet i Västervik kommer att motionera om vegetarisk matdag på skolorna i vår kommun. När det gäller bilar vill hon göra det möjligt för fler biogasstationer och stryker under att behovet av bilar alltid kommer att finnas på landsbygden. Det så kallade "down shiftet" vill hon kunna åstadkomma för fler människor genom förändringar i skattesystemet där man flyttar beskattning från lön till varor och produktion.
Den politiska profilen sticker inte ut nämnvärt från dagens miljöpartism, förutom att jag anar mer av konsumtionskritik med en Akko Karlsson vid rodret än en Mikaela Valtersson, som är en av de andra kandidaterna till samma post. Att Akko Karlsson inte sitter i riksdagen är en annan nackdel. Jag ser risken som överhängande att hon lätt skulle hamna i skymundan med det manliga röret i riksdagen. Så ser inte Akko Karlsson på den saken:
- Det kan vara begränsande med att vara riksdagsledamot, för själva språkrörsuppdraget, säger Akko Karlsson och påpekar att hon kan resa mer i landet ochfinnas på ställen där det andra språkröret inte hinner vara och så poängterar hon att språkrören kommer att ha politiska profilområden.
I slutet av maj får vi svaret på om Karlsson är efterträdaren till Wetterstrand.