Vindkraft är dyrt och ger dåligt utbyte

Vindkraft. Artikelförfattaren är kritisk till vindkraft och menar att den inte är tillräckligt effektiv.Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Vindkraft. Artikelförfattaren är kritisk till vindkraft och menar att den inte är tillräckligt effektiv.Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Foto:

Västervik2006-08-08 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den socialistiska regeringen med sina två stödben vill bygga ut vindkraften. Vindkraften är en dyr energiform (60-70 öre per kWh) och ger ett dåligt utbyte. Finlands nya kärnkraftverk kommer att kunna producera elenergi till en beräknad kostnad på 24-27 öre per kWh. Skillnaden beror på bland annat den stora skillnaden i energitäthet.
Ingen av oss människor har lyckats nämnvärt med att kunna styra väder och vind. När det blåser ungefär 16 meter per sekund så lämnar vindkraftverket maximal effekt. Är verket på 1,0 MW så producerar verket under en timme och med vindstyrkan 16 m/s energimängden 1MWh.

Är vindhastigheten endast hälften av 16 m/s så minskar effekten till 0, 25 MW eller med en fjärdedel av maximal effekt. Blåser det 4 m/s så är effekten 0, 06 av den maximala och energiproduktionen minskar i samma takt. Blåser det mer än 16 m/s "skevrar" verkets vingar för att bromsa hastigheten och verket står helt stilla vid omkring 22 m/s. Effekten avtar exponentiellt eller med andra ord ändringar i vindhastigheten påverkar effektuttaget relativt kraftigt. Elproduktion med kärnkraft, vattenkraft eller värmeverk går att planera, vindkraft går inte att planera.

Om vinden mojnar under dagen går det inte att säga till konsumenten att "nu får ni vänta tills vi får igång en annan energikälla för att täcka energibehovet". En alternativ energikälla måste köras parallellt och vara beredd att jämna ut vindens nyckfullhet, alternativt måste vi hitta ett system som kan lagra vindkraftens energi. Jämför gärna med vattenkraften vilka också i mångt och mycket styrs av väder och vind, men har möjlighet att lagra energi (lägesenergi) i dammarna.
Vi subventionerar vindkraften med miljarder kronor utan att protestera. Miljarderna hamnar hos vindkraftbyggare, entreprenörer, markägare och vindkraftsägare. Dessutom snor forskningen till sig en del pengar men visar inga resultat mer än att vi måste bygga högre torn så att vingarna kan svepa över en större yta och på så sätt höjs effekten. Ett faktum som våra segelfarande förfäder kände till.
Det är de fasta subventionerna. Sedan subventioneras den levererade energin med skattepengar. Avkastningen med skattesubventioner är ungefär 12 procent av investeringen! Lönsamt för vindkraftsägarna men inte för skattebetalaren.

En liten liknelse: Du är småbarnsförälder och skall städa. En av dina småttingar vill gärna hjälpa till. Du tänker snabbt efter vad barnet skall göra där hon/han minst hindrar ditt städarbete. Du vet också att barnet inte är så ihärdigt att efter ett tag finns det andra intressen som lockar.
Liknelsen haltar något då du inte kan använda vindkraftens så kallade produktion där den minst skadar utan när vindkraftenergin levereras har den alltid företräde.
1500 små vattenkraftverk runt om i Sverige riskerar nedläggning trots höga elpriser. Orsaken är att de förlorar rätten till den gröna elcertifikatsavgift som alla elkunder betalar. Det handlar om minst dubbelt så mycket el som all vindkraft i Sverige. Det är miljöpartiet som har lyckats få igenom detta, påhejade av sportfiskarna
DEBATT
Nils Ronquist, Västervik, företräder kristdemokraterna.  
Läs mer om