Viktigt att vi lever så giftfritt som möjligt

Västervik2011-06-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bra, Eva-Lena Fungmark (C), att du tar upp den alltid aktuella frågan. Kalmar län kallas i olika sammanhang för Hälsolänet och det förpliktigar ju verkligen. Tandvårdsskadeförbundet arbetar sedan 30 år tillbaka, för att människor ska ha bästa grundförutsättningar för att kunna få, återfå och behålla en god hälsa. Du nämner kost och motion som viktiga faktorer för hälsan, vi instämmer, men vill även nämna en annan faktor. Bland det viktigaste för en god hälsa, är att vi lever så giftfritt som möjligt. Det är ganska självklart, men tyvärr vill inte alla inse detta. Kvicksilver, som finns till cirka 50 procent i amalgam, är förbjudet sedan 2009 i vårt land. Förbudet tillkom både på grund av risker för människors hälsa och på grund av riskerna för miljöskador. Nu får man alltså inte använda amalgam som tandlagningsmaterial, utom vid särskilda dispensfall, och så långt är allt gott och väl. Problemet idag är, att mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning har amalgam i sina munnar. Amalgamet läcker kvicksilver mer eller mindre ständigt, mest vid tuggning av föda och vid intag av varma drycker. Kvicksilvret kan till viss del passera ut via tarmen, men en del stannar i olika organ och vävnader och kan innebära hälsorisker. En del personer vill byta ut amalgamet mot annat material, andra vill inte.

Det kan sägas stå var och en fritt att välja, men egentligen är det inte så lätt. En korrekt amalgamsanering måste utföras av en tandläkare med kunskaper, rätt utrustning och rätt teknik. Det finns tyvärr inte så många tandläkare med den kompetensen i Kalmar län. Positivt är, att Tandvårdsskadeförbundet tillsammans med Landstinget har tagit fram ett dokument, Riktlinjer för vård och behandling av patienter med hälsoproblem relaterade till dentala material. Riktlinjerna gäller sedan 2008 och har gått ut till primärvården och tandvården för att personer med olika "tandvårdsskadeproblematik", ska får rätt vård och behandling.

Det är viktigt att allmänheten vet om att Riktlinjerna finns. Det kan bidra till att den som vill sanera bort sitt amalgam, vågar "ta steget" och tar kontakt med sin tandläkare eller läkare.

Därigenom kan vi medverka till ett "giftfriare" och friskare Kalmar län.

Debattreplik
Rosita Svensson är sekreterare i Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län. Detta är en replik på Eva-Lena Fungmark (C) i VT, 17 maj.
Läs mer om