Vi utvecklar diabetesvården

Västervik2011-11-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I går var det den internationella världsdiabetesdagen. Dagen finns till för att uppmärksamma sjukdomen och är vald efter födelsedagen av en av upptäckarna av insulinet, Frederick Banting. Runt omkring i Sverige och världen uppmärksammades denna sjukdom som ökar hela tiden. I Sverige räknar man med att det finns minst 350 000 människor med diabetes. Diabetes tillhör en av de stora folksjukdomarna.

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög. Det finns två olika diabetestyper som har många gemensamma drag. Men typerna skiljer sig också åt på viktiga punkter, till exempel hur de behandlas och orsaken till att någon får sjukdomen. Oavsett diabetestyp är det främsta målet med behandlingen att försöka upprätthålla en så normal blodsockernivå som möjligt.

I Kalmar län bedriver landstinget diabetesvård från norr till söder. Inom primärvården arbetar vårdteam med läkare och diabetessköterskor kring diabetespatienten. Under senare år har flera av länets hälsocentraler förbättrat den medicinska kvaliteten och omhändertagandet. Den specialiserade diabetesvården bedrivs vid länets tre sjukhus. Patienterna behandlar såväl patienter utan komplikationer som patienter där komplikationer finns eller är på väg att tillstöta. För två år sedan fick diabetesteamet vid barn- och ungdomskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar en fin utmärkelse. Teamet utsågs till årets bästa Diabetesteam bland annat därför att de framgångsrikt arbetat med en diabetesskola där föräldrarna är en viktig del. Arbetet för att utveckla diabetesvården pågår ständigt med målet att patienterna ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

Debatt
Lena Segerberg (S) är landstingsråd i landstinget Kalmar län.
Läs mer om