Vem går till jobbet?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Över en miljon svenskar försörjer sig på bidrag och sociala försäkringar. Det är var femte vuxen person och det är, i stort sett, lika många som efter den stora ekonomiska krisen i början av nittiotalet. Men en del av gruppen arbetslösa har i stället placerats i gruppen långtidssjuka eller i gruppen förtidspensionerade.
Numera förtidspensioneras 204 personer varje dag! Tyvärr är det inte ens 4,2 miljoner som går till jobbet. Många av dem är sjuka eller föräldralediga en del av veckan. I själva verket är det bara strax över tre miljoner som går till jobbet en vanlig dag. I den lyckligaste av världar är alla friska, ingen är arbetslös och ingen fuskar med bidrag.
Svenskarna betalar högst skatter i världen, Sverige har världens bästa arbetsmiljö, men vi har flest förtidspensionärer och långtidssjuka. För många av dessa människor är det lika lönsamt att leva på bidrag som det är att jobba.
Skatterna måste sänkas på låga inkomster så att den som inte tjänar så mycket, i alla fall tjänar mer på att arbeta än att leva på bidrag. Skillnaden är i många fall mindre än tio procent före skatt och det är billigare med mat, kläder och bensin när man är hemma.
Häri ligger Sveriges problem. Det är därför skolbarnen är utan böcker, de sjuka utan vård och brottslingarna utan straff. Äntligen har de fyra borgerliga partierna enats om ett reellt samarbete. Om "Allians för maktskifte" ger de fyra borgerliga partierna möjlighet att regera efter 2006 års val, kan vi åter börja tro på en ljusnande framtid för Sverige. (SNB)
DEBATT
Margareta Pålsson är moderat riksdagsledamot från Åstorp
Margareta Pålsson är moderat riksdagsledamot från Åstorp