Västerviks sjukhus, bäst i landet

"Skillnaden är tydlig jämfört med förra mandatperioden då Moderaterna styrde och försökte sälja ut sjukhuset." Det skriver landstingsrådet Lena Segerberg i debattartikeln nedan.

Lena Segerberg (S) Arkivbild: Karin Hertz

Lena Segerberg (S) Arkivbild: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-07-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har varit landstingsråd med ansvar för vården vid länets tre sjukhus i snart fyra år. Det har varit oerhört innehållsrika år som betytt mycket för sjukvårdens utveckling, inte minst för Västerviks sjukhus. Ska jag summera det allra viktigaste under den här mandatperioden är det utan tvekan beslutet att investera 300 miljoner kronor i nya sjukhuslokaler. Bland annat får Västerviks sjukhus en ny akutmottagning, nya mottagningar för bland annat ortopedi och medicin samt nya vårdavdelningar. Satsningen är ett tydligt uttryck för att vi socialdemokrater vill utveckla sjukvården i Västervik. Skillnaden är tydlig jämfört med förra mandatperioden då Moderaterna styrde och försökte sälja ut sjukhuset. Jag är stolt över alla medarbetare på Västerviks sjukhus. De har sett till att sjukvården i Kalmar län i dag har de kortaste vårdköerna och de nöjdaste patienterna i Sverige. Västerviks sjukhus är bäst i länet att leva upp till vårdgarantin. Kön till exempelvis operation av grå starr är nästintill obefintlig. På en rad områden har sjukhusledningen tillsammans med sina medarbetare sett till att kvaliteten på vården har ökat och säkerställts. Låt mig lyfta fram tre goda exempel:1. Enligt Svenska intensivvårdsregistret står sig
länets intensivvård mycket bra i jämförelse med övrig intensivvård i landet. 58 intensivvårdsavdelningar har granskats utifrån tio nationella kvalitetsindikatorer. Intensivvårdsavdelningen i Västervik nådde målsättningen för nio av de tio kvalitetsindikatorer.2. Enligt RIKS-HIA-registret, som registrerar och kvalitetsbedömer svensk hjärtinfarktvård, hamnar Västerviks sjukhus på tredje plats av de 74 sjukhus som har hjärtintensivvård. 3. Läkare som är under utbildning, så kallade AT-läkare, gör en egen ranking över hur bra olika sjukhus är på att ta emot studenter. Västerviks sjukhus hamnar på sjätteplats av 52 möjliga. Det visar att trivseln är hög i allmänhet och att mottagandet är välkomnande och genomtänkt. Ett annat exempel är hur väntetiderna på akutmottagningen i Västervik har minskat. Politiskt har vi ställt kravet att patienterna inte ska behöva vänta längre än högst tre timmar. Under året som gått har en rad åtgärder gjorts i syfte att nå målet, bland annat förkortad vårdkedja för höftfrakturer. Akutmottagningen i Västervik är den mest framgångsrika i länet. Jag är stolt över sjukvården i Västervik. Samtidigt vet jag att det finns brister och förbättringsområden. Som socialdemokrat vill jag anta utmaningen att se till att Västerviks sjukhus fortsätter att utvecklas. Uppgiften är att utforma och finansiera en kvalitetssäkrad sjukvård i internationell toppklass med patientens behov i centrum. Det handlar exempelvis om att förstärka kompetensen inom onkologin så att fler cancerpatienter ska kunna ges cytostatikabehandling på hemmaplan. Det handlar också om att genomföra ett kvalitetslyft av sjukvården av de mest sjuka äldre. Vi socialdemokrater vill inrätta särskilda äldreteam vid akutmottagningen, en äldremottagning och vårdplatser för akut geriatrisk vård. Vi vill vidare fortsätta arbetet med att förbättra ätstörningsvården i Västervik och fortsätta arbetet så att Västerviks sjukhus blir ett länscentrum för smärta och rehabilitering. En hjärtefråga för mig är också utvecklingen av särskilda vårdplatser för medicinsk rehabilitering. Vården av patienter med ryggmärgsskador och traumatiska hjärnskador behöver förstärkas. Sjukvården är en av de viktigaste valfrågorna för väljarna. Jag har i den här debattartikeln försökt sammanfatta allt det positiva som händer på Västerviks sjukhus. Jag har också försökt ringa in några av de områden som vi poliskt vill prioritera framöver. Ger väljarna oss socialdemokrater förtroendet den 19 september är jag beredd att fortsätta ta ansvar för en sjukvårdspolitik som har solidaritet och trygghet som främsta utgångspunkt.
Debatt
Lena Segerberg (S) är landstingsråd från Västervik.
Läs mer om