Varför har vi fattigdom?

Västervik2012-12-04 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har var åttonde människa inte tillräckligt med mat för att äta sig mätt? Varför finns fattigdom kvar i en värld där utvecklingen har gjort att välfärden ökat kraftigt för de flesta? Detta är frågor som människor världen över, särskilt förra veckan när 62 länder sände ett 40-tal filmer under temat Why poverty? – Varför fattigdom? I Sverige kan man se filmerna på SVT.

Detta är också frågor som vi ställer oss dagligen och som ligger till grund för Svenska kyrkans internationella arbete. Svaren varierar, beror av sammanhanget och ändras över tid. Ofta handlar orsaker till hunger och fattigdom om diskriminering, förtryck av kvinnor och att vinster från utvinning av naturresurser, ekonomisk tillväxt och handel inte når människor som lever i störst utsatthet.

Vi vet att det går att göra något åt problematiken. Svenska kyrkan har valt att arbeta tillsammans med lokala organisationer och kyrkor, som känner till det aktuella sammanhanget, traditionen och språket, för att bekämpa fattigdom.

Det behövs ett koordinerat humanitärt arbete som finns på plats före, under och efter en katastrof. I det långsiktiga utvecklingssamarbetet vill vi värna den jord vi fått oss tilldelade och bygga förutsättningar för rättvisa och hållbara samhällen. Hållbart jordbruk, mänskliga rättigheter, demokratiutveckling och sociala trygghetssystem är några exempel.

Den politik som regeringar i utvecklingsländer för är helt avgörande om fattigdom ska kunna utrotas. Det civila samhällets organisationer – dit våra samarbetsorganisationer hör – har mycket viktiga uppgifter i att på gräsrotsnivå stödja människors förmåga och möjlighet att organisera sig och utkräva ansvar, att granska myndigheter, företag samt att bilda opinion.

Politiska beslut som fattas i Sverige och EU påverkar också möjligheterna att minska fattigdomen. Det kan handla om bistånd, men också om handel, skatter, jordbruk och miljöpåverkan. Genom att påverka svenska och europeiska beslutsfattare, men också företagens agerande, kan vi bidra till att förändra orättvisa system och maktstrukturer.

Vi ska fortsätta ställa frågor om varför människor lever i fattigdom när alla människor har rätt till ett värdigt liv. Fattigdomen kan utrotas, och det kräver att människor som lever i utsatthet får större möjlighet att påverka och utkräva ansvar av makthavare. Vi måste alla prioritera arbetet mot fattigdom och låta det få genomslag i alla politiska beslut.

Läs mer om