Vänd inte ungdomarna ryggen

Västervik2004-05-25 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Tänk dig att du satsar hela din framtid på ett enda kort. Tänk dig att alla rådgivare stöder och uppmuntrar dig, både dem du litar på och dem du är beroende av. Tänk dig att din investering uppmuntras av näringsliv och politiker. Du gör precis det som alla vill att du ska göra. Men framförallt gör du det för att du tror på det själv!
Precis när du tror att allt är klart och ditt nya liv ska börja så vänder alla dig ryggen. Ingen vill ha med dig att göra. Du är ett problem, inte en tillgång. Du är inte välkommen längre. Låter det som en mardröm? En sådan som det går att vakna upp från och dra en suck av lättnad för att mardrömmen inte var sann?
Tyvärr är mardrömmen sann för många ungdomar. De har satsat sin framtid på att utbilda sig och är beredda att börja sitt vuxna liv. Men vi bjuder inte in dem i samhället.
Över hundra tusen ungdomar i åldrarna 18-24 år är anmälda om arbetssökande hos arbetsförmedlingen ? en ökning med elva procent på ett år. De öppet arbetslösa ungdomarna i de åldrarna är snart uppe i 40000 om inget görs. Under det senaste året har den öppna arbetslösheten stigit med mer än 20 procent för ungdomarna.
Långtidsarbetslösheten för ungdomarna har under samma tid ökat med mer än 40 procent. Nästan 7500 ungdomar i Sverige utvisas direkt från arbetsmarknaden.

Andra får ändå ett armbågserbjudande. 8500 är deltidsarbetslösa. Så många ungdomar vill jobba heltid men erbjuds inte den möjligheten. Antalet deltidsanställningar och otrygga visstidsjobb i åldrarna 25-29 år har fördubblats sedan 1990. Nästan var tredje av kvinnorna som är under 30 år och som har ett LO-yrke saknar en fast anställning.

Under de senaste tre åren har åldern för ungdomars första fasta jobb ökat från 25 år till 28 år. Samma ökning gäller för åldern när de går med i facket. Detsamma visar ungdomsstyrelsens undersökningar när det handlar om i vilken ålder ungdomar känner sig vuxna. Den har också ökat från 25 år till 28 år under de senaste tre åren. Kriteriet för att känna sig vuxen är ett fast jobb, flyttat hemifrån, rätt att ta lån, söka bostad, bilda familj.

Det är givetvis inte rimligt att dagens vuxengeneration visar ungdomarna ryggen på detta sätt. Det är som om vi skulle säga: Visserligen blir ni myndiga när ni är arton, men ni får inte bli vuxna och självständiga förrän vi tillåter det.
Vi blir färre som arbetar, samtidigt som vi vet att det behövs många, många fler för att vi ska klara av att ha ett gott samhälle med bra välfärd. I Sverige väljer de flesta att vänta med att skaffa barn tills de har en fast anställning och en ekonomisk möjlighet att försörja detta nya liv. Och vi ser resultatet ? barnafödandet har minskat radikalt. Med villkoren på dagens arbetsmarknad hindras ungdomar från att ta lån och ges inte möjlighet att skaffa egen bostad eller bilda familj.
Ungdomar får inte bli en andra klassens reservarbetskraft. Ungdomars anställningsvillkor måste förbättras, framförallt när det gäller anställningsformerna. Det måste gå fortare att klara av en högskoleutbildning. Studievägledningen behöver förbättras och det behövs nya och bättre metoder för att underlätta övergången från studier till arbete.
Men dessa långsiktiga åtgärder räcker inte. Den snabbt ökande ungdomsarbetslösheten måste vi möta genom att snabbt satsa pengar på arbetsmarknadsåtgärder som riktar sig till dem. De måste bjudas in, inte stötas bort i arbetslöshet. Vi måste alltid hävda arbetslinjen, särskilt för de unga.

Vi vuxna har skyldighet att inbjuda och uppmuntra barn och ungdomar. De ska få plats och vara med och forma sin egen framtid i vårt gemensamma samhälle. De ska inte mötas av beskedet att, tyvärr du behövs inte överhuvudtaget. (SNB)



DEBATT
Erland Olauson är LO:s förste vice ordförande och avtalssekreterare.
Läs mer om