Ungas syn på jämställdhet oroande

Andreas Erlandsson, kommunalråd i Oskarshamn, Harald Hjalmarsson,  kommunalråd i Västervik, Allan Widman, landshövding i Kalmar och Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

Andreas Erlandsson, kommunalråd i Oskarshamn, Harald Hjalmarsson, kommunalråd i Västervik, Allan Widman, landshövding i Kalmar och Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

Foto: Kollage

Västervik2024-11-06 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är krig i världen. Det internationella umgänget, liksom politiken blir allt tuffare och mer polariserad. Värderingar som alla människors lika värde (inklusive jämställdhet), demokrati och öppenhet får tyvärr allt mindre utrymme. 

Särskilt oroande är synen på jämställdhet bland unga. Enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport för i år är utvecklingen snabbt på väg åt fel håll. Andelen ungdomar som ser jämställdhet som en av de viktigaste samhällsfrågorna har mellan 2021 och 2023 minskat från 42 till 29 procent. Bland unga tjejer är motsvarande siffror 64 respektive 46 procent.

Inte minst bland unga män tycks det finnas en föreställning om att jämställdhet är en sorts nollsummespel, där framgångar för det ena könet automatiskt innebär förluster för det andra. Istället för att se hur ett jämställt samhälle i stort blir starkare och mer effektivt, vill man slå vakt om det man har.

Att unga människor i mindre utsträckning uppfattar jämställdheten som viktig kanske inte framstår som alarmerande. Faktum är dock att ett minskat engagemang tyvärr riskerar att färga av sig på mer konkreta förhållanden. Till exempel på arbetsfördelningen i hemmet, karriärmöjligheter och i slutändan även på mäns våld mot kvinnor.

Visst har kvinnors kamp för lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter varit ojämn genom historien. Framgångar har följts av tillfälliga bakslag. Likväl har vi kunnat glädjas åt att i princip varje generation flyttat fram positionerna sedan kvinnor beviljades allmän och lika rösträtt 1921.

Undertecknade är fast beslutna att driva på och bredda jämställdhetsarbetet på nytt i hem, på arbetsplatser och i samhällslivet. Vi vill ge energi åt alla dem som runt om i vårt län arbetar med jämställdhet ur olika perspektiv och locka många fler att det ansvar vi alla har. Det handlar om hur vi möter framtiden och vad vi lämnar över till kommande generationer.

 Allan Widman, landshövding Kalmar län

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande Kalmar

Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande Västervik

Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande Oskarshamn