Turism i Mariehamn, Riga och Visby

Turister. Det räcker inte med bara sol och bad. Det skall också finnas kultur och levande historia. Foto: Bengt Jansson/Scanpix

Turister. Det räcker inte med bara sol och bad. Det skall också finnas kultur och levande historia. Foto: Bengt Jansson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-03-30 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är inte bara i Västervik som näringsgrenen turism diskuteras flitigt. Runt Östersjöns stränder är frågor om turism, i Mariehamn, Riga och Visby, också heta debattfrågor. Det framkom tydligt nyligen vid en Gotlandsvecka på Åland med föreläsningar om turismens för- och nackdelar. Gotlands kommun, som är Mariehamns vänort, var värd för veckans alla aktiviteter.
Docenten i företagsekonomi vid Högskolan i Visby Marianne Nilsson talade om "Baddjävlar och kulturister och vetande i en växande industri". Hennes budskap var klart : Det går att tjäna hur mycket pengar som helst bara man har de rätta produkterna.
Hennes förslag är att rederier inom Östersjötrafiken ännu mer borde satsa på "shipping and shopping" gärna mellan hamnstäder som Riga, Visby och Mariehamn.
Marianne Nilsson har tillsammans med andra forskare gjort en jämförande undersökning av vad turister uppskattar och inte uppskattar i Riga respektive Visby. Konkurrensen från storstaden Riga är stenhård. Letterna har på några år tagit in ett försprång som Gotland haft.

Det gäller nu för Gotland att om möjligt förlänga turistsäsongen. Men också att satsa ännu mer på kulturaktiviteter som Medeltidsveckan, som drar närmare 100 000 turister eller snarare kulturister. Marianne Nilsson, som kallar Gotland för Sveriges Taiwan, menar att gotlänningar till sin natur är rädda för att misslyckas. Fastlänningar kommer ofta över och sätter i gång ny verksamhet. På Åland kallas detta för Gotlandssyndromet, det vill säga att fastlänningar under sommarsäsongen kapar åt sig storvinster.
För många turister gäller tre-timmars-regeln. Vad de kan ta sig till på tre timmar är avgörande för hur många som kommer. Turister har delvis blivit bortskämda. Det räcker i dag inte med bara sol och bad. Det skall också finnas kulturminnesmärken och levande historia som i Medeltidsveckan. Olika generationer kräver vidare olika turistattraktioner. Marianne Nilsson menar att den växande pensionärsgruppen i sig har så många skiftande intressen och bakgrunder.

Professorn i etnologi Owe Ronström, också han vid Högskolan i Visby, ställde frågan om det är något speciellt med öbor. Tio procent av jordens befolkning bor på öar som Åland och Gotland. Bara en och en halv procent av jordens yta utgörs av öar. På öar finns alltid dubbla uppsättningar av värderingar. För vissa är det paradiset men för andra helveten. En del öbor känner sig marginaliserade och en känsla av att ligga efter. Men samtidigt menar majoriteten av öbor, i alla fall på våra breddgrader, att de har högre livskvalitet än befolkningen på fasta land.
Det är också min bild efter snart fem år på eller i Island och Åland.
PS Vet inte om det alls hör hemma här. Men jag blev mycket imponerad av årets Vasaloppsvinnare Oskar Svärd, som några kilometer före mål räckte över till sin medkonkurrent en mugg med blåbärssoppa. Han föreslog samtidigt att de skulle paradera jämsides in i målet i Mora, vilket dock medtävlaren inte ville. Tala om sportmanship. DS.
Kolumnen
Bertil Jobeus
Läs mer om