tta miljoner till vård av kulturarv i Kalmar län

Nationalskatter. Sverige har dyrbara nationalskatter som måste göras tillgängliga för fler männsikor anser, Leif Pagrotsky.Foto: Jonas Ekströmmer/Scanpix

Nationalskatter. Sverige har dyrbara nationalskatter som måste göras tillgängliga för fler männsikor anser, Leif Pagrotsky.Foto: Jonas Ekströmmer/Scanpix

Foto:

Västervik2006-03-31 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vårt gemensamma kulturarv måste göras tillgängligt för fler människor. Sverige har dyrbara nationalskatter som förvaltas av bland annat museer och arkiv. Över hela landet hyser våra gemensamma kulturinstitutioner miljontals unika samlingar. Utifrån flera aspekter är de förstås oersättliga. Många av dem är dessutom i behov av renovering för att de ska kunna visas för allmänheten.

Därför har regeringen tagit beslut om Access, en mycket stor satsning för att bevara, vårda och visa upp samlingar, föremål och arkivalier. Satsningen som kostar totalt över en halv miljard kronor innebär att upp emot 1 000 personer kommer att utföra mycket efterlängtade och viktiga uppgifter inom kulturminnesvården.

Stödet ges under två år och vänder sig till dem som är verksamma inom områden som museer, kulturmiljöer, arkiv, scenkonst, bibliotek, film, foto samt bild och form. En särskild pott används även för underhåll, vård och bevarande av kulturbyggnader som teatrar, museer, slott och herresäten.
Efter bara någon månad kan vi konstatera att Access har mötts av ett överväldigande gensvar från kultursektorn. Hela 854 ansökningar har kommit in för bedömning och 235 av dessa har redan beviljats pengar. Mest pengar går till Riksarkivet och Kungliga biblioteket. Hela landet är dock representerat och flest ansökningar har inkommit från organisationer, grupper och institutioner verksamma inom musei- och kulturmiljöområdet. Här i Kalmar län har hittills nio ansökningar beviljats pengar motsvarande en summa på mer än åtta miljoner kronor. Det beräknas ge hela 25 nya anställningar i länet. Bland projekten kan nämnas Sveriges Ljudmigreringscentrum i Västervik och Hultsfred som har fått 3,6 miljoner kronor med målet att säkerställa vårt inspelade ljudarv för eftervärlden. Svenskt rockarkiv får 750 000 kronor.

Access är imponerande. Sammanlagt har man hittills beviljat bidrag till 235 olika projekt. Det innebär till exempel att ett flertal bibliotek kan göra äldre och värdefulla samlingar tillgängliga. Riksarkivet, Språk- och folkminnesinstitutet och Statens ljud- och bildarkiv får bidrag för projekt som bland annat avser digitalisering, dokumentering och registrering. Det har även givits medel till satsningar som syftar till att bättre utnyttja de samlingar som finns i hembygdsrörelsen.
Flera av de större statliga centrala museerna får medel för att bättre tillgängliggöra samlingarna. Riksantikvarieämbetets "Kulturmiljöportal" och projektet "Gallra och bruka" vid Statens försvarshistoriska museer hör till dem som får bidrag. På scenkonstområdet handlar det till exempel om satsningar på bildarkiv, kostymer, videodokumentationer, scenografimodeller och noter. Operan, Dramaten och Vadstena Akademien är några av bidragsmottagarna. Det finns även projekt som tillgängliggör invandrar - och minoritetsgruppers historia och kultur.
Vi kan också avslöja att det snart kommer ännu mer resurser till Access-projekten. I regeringens förslag till vårbudget finns långtgående planer på att utöka satsningen redan från halvårsskiftet i år.

De borgerliga partierna ifrågasätter dock dessa insatser. Åtminstone kristdemokraterna och centerpartiet menar att satsningen är "ogenomtänkt och orealistiskt". Tidigare har de framfört förslag om att återinföra entré på de statliga museerna samt öppnat för införandet av avgifter på biblioteken. Nu visar alliansen återigen att man säger nej till en kulturpolitik som vill göra kulturen självklar och tillgänglig för flera.
DEBATT
Artikelförfattarna är socialdemokrater. Leif Pagrotsky är utbildnings- och kulturminister. Agneta Ringman är riksdagsledamot från Öland. 
Läs mer om