Tendensiösa slutsatser i Skatteverkets rapport
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rapporten bygger på ett i långa stycken vederhäftigt underlag, men slutsatserna är tendensiösa. Rapporten är tillkommen för att bevisa skatteverkets gamla påstående att alla småföretagare är skattefuskare.
Det största felet som skatteverkets utredare gör, är att blanda undersökningar från olika tidsperioder, gjorda under olika förutsättningar och anta att slutsatserna är generellt tillämpbara. Vidare kommer de med ogrundade påståenden och hittar på nya definitioner. Utredarna har bland annat utvidgat begreppet företagare till att gälla även anställda som arbetar svart på fritiden.
Citat ur rapporten: "Vårt synsätt är om en person, som har en normal anställning, vid sidan om den anställningen utför arbeten åt personer som han själv fått kontakt och slutit avtal med är det inte fråga om svart lön utan om ett egenföretagande, vanligen oregistrerat".
En enkel kontrollräkning visar att Skatteverkets slutsatser är helt uppåt väggarna. De hävdar att företagarna undanhåller minst 71 miljarder kronor om året från beskattning. Juni 2006 fanns 406 900 företagare i Sverige, vilket inkluderar hjälpande familjemedlemmar och lantbrukare (Källa: SCB). Det skulle betyda att varje företagare tjänar 174 000 kronor om året ovanpå sin deklarerade inkomst.
Även skatteverket anser att de flesta företagare är ärliga. Om vi antar att tio procent är skurkar och tjänar 100 kronor per timme, måste var och en jobba 17 440 timmar svart varje år. Ett år är 24 timmar x 365 dagar = 8 760 timmar...
Istället för att fortsätta nagelfara rapporten, väljer jag att använda skatteverkets metod för att demonisera en annan grupp: Statligt anställda tjänstemän.
Påstående:
Statens anställda orsakar varje år skattebetalarna kostnader på 35 miljarder kronor genom att skolka från jobbet och fuska med sjukskrivningar.
Bevis:
En fjärdedel av landets poliser är latoxar som kan avskedas utan att det skulle märkas på verksamheten (enligt professor Leif GW Persson). Lönekostnaden för polisen uppgick 2005 till 11,5 miljarder kronor. Uppgiften från professor Persson tyder på att landets poliser fuskar till sig närmare 3 miljarder kronor per år genom att inte arbeta.
Polisväsendet har knappt 10 procent av de statligt anställda, vilka vid utgången av juni 2006 var 251 800 personer. Om vi antar att arbetsmotivationen är lika låg i hela den statliga sektorn, betyder det att skolket kostar skattebetalarna 30 miljarder kronor om året.
Sjukfrånvaron i statliga verksamheter ligger på mellan 5 och 10 procent. I skatteverket var den 5,2 procent under 2005. I jämförbara verksamheter på den privata sidan är sjukfrånvaron väsentligt lägre. Den fristående sparbanken i Västervik har 59 anställda med likartade arbetsuppgifter och ansvar som inom skatteverket.
Sjukfrånvaron i banken är en (1) procent. Det finns inga rimliga förklaringar till varför skatteverkets personal har 500 procent högre sjukfrånvaro. Slutsatsen är att 80 procent av frånvaron i skatteverket under 2005 beror på fusk med sjukskrivningar.
Det sammanslagna skatteverket och kronofogdemyndigheten har 9 300 anställda med 5,5 miljarder kronor i löner. Sjukskrivningsfusket under 2005 kostade skattebetalarna 220 miljoner kronor. Om vi antar att förhållandena är likartade i övrig statlig verksamhet, betyder det att sjukfusket bland statens anställda kostar 5 miljarder kronor per år.
Mina påståenden är djupt kränkande för alla ambitiösa poliser och hårt arbetande skatterevisorer. Men uppgiften att statligt anställda fuskar till sig minst 35 miljarder kronor vilar på lika solid grund som skatteverkets påstående att landets företagare undanhåller minst 71 miljarder kronor om året från beskattning, vilket är 35 miljarder kronor i skatter och avgifter.
Som företagare och god skattebetalare, kontrollerat av skatteverket genom revision, kräver jag en ursäkt.
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är småföretagare.