Sverige förebild i Kanada
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till skillnad från grannarna i USA vet människor i Kanada var Sverige ligger och hur vi lever. Det är inte bara Ikea som har sett till att den kunskapen är spridd. Kanadas politiker använder Sverige som slagträ i den offentliga debatten. Som förebild och bevis för att den egna befolkningen är bortskämd och lat.
I Sverige arbetar vi hårt, vilket lönar sig. Vår ekonomi är i balans och tillväxten ligger på topp i den rika delen av världen. Om kanadensarna jobbade lika hårt, skulle de slippa nedläggningar och utflyttningar av företag vilket plågar landet. Häromdagen kom exempelvis chockbeskedet att ett stort massabruk på Newfoundland läggs ned i höst.
Hur kommer det sig att jag som svensk inte känner igen mig i den kanadensiska bilden av Sverige? Var är den extremt höga tillväxten som deras politiker pratar om? Jag har inte sett den i min egen plånbok. Tvärtom får vi hela tiden höra att andra länder gör bättre ifrån sig, att andra arbetar hårdare och till lägre kostnad.
Det kan finnas två orsaker. Endera ljuger kanadensiska politiker och använder Sverige som morot och hot, väl medvetna om att väljarna inte söker fakta om hur det egentligen är ställt i det lilla landet på andra sidan Atlanten.
Eller också ljuger våra företrädare inom politik och i näringsliv. Även de medvetna om att vi svenskar inte kontrollerar uppgifterna.
Troligen är sanningen en kombination av båda. Det insåg jag redan för femton år sedan vid ett besök i Japan. Efter en föreläsning om japansk ekonomi, frågade jag professorn varför japaner arbetar så mycket och har så kort semester.
Han tittade konstigt på mig. Hur kunde en svensk ställa den frågan? I Japan var vi vid den tidpunkten kända som det hårdast arbetande folket i hela den industrialiserade världen. I Japan räckte det med att sälja 53 timmar i veckan av familjens tid, i Sverige måste varje familj arbeta 70-80 timmar för att få en anständig inkomst. Och när det gällde semestrar så hade japaner mer ledigt än vi.
Visserligen stämde uppgiften jag fått höra att japaner i snitt hade tre dagars sommarsemester. Vår sommar är monsuntid i Japan och då vill ingen vara ledig. De tar semester vår och höst. Den sammanlagda semesterperioden är förvisso betydligt kortare än i Sverige, men Japan har avsevärt fler internationella helgdagar.
Jag nöjer mig med att citera en sångtext: "Vem i hela världen kan man lita på?"
DEBATT
Janne Näsström, Fårhult, är fri debattör.
Janne Näsström, Fårhult, är fri debattör.