Stoppa fackens maktmissbruk
Gav upp. Sofia Appelgren bestämde sig för att sälja sin salladsbar efter fackets påtryckningar om kollektivavtal. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till slut fick Sofia Appelgren, salladsbarens ägare, nog. I förra veckan berättade hon att hon bestämt sig för att sälja verksamheten. "Det fanns inget ljus i tunneln", sade hon till TT.
Det är inte svårt att föreställa sig hur tufft det kan vara att driva företag mot fackets vilja. Det är därför flertalet företag väljer att teckna kollektivavtal när facken hotar med blockad. Facken tar allt oftare till blockadvapnet. I fjol fördubblades antalet blockadvarsel jämfört med 2005.
På Wild?n Fresh hade arbetsgivaren och medarbetarna själva kommit överens om löner och andra anställningsvillkor som alla var nöjda med. De var också ense om att de inte ville ha kollektivavtal.
Det är fullt tillåtet i teorin. Det finns ingen lag som säger att alla arbetsplatser måste omfattas av kollektivavtal. Men i praktiken är det facken som bestämmer, eftersom lagen ger facken rätt att ta till stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal även på små arbetsplatser där de inte har några medlemmar.
Det var den rätten som Hotell- och Restaurangfacket använde sig av för att knäcka Wild?n Fresh och Sofia Appelgren. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har beskrivit fackets agerande som "legitimt".
Men legitimt behöver inte innebära att det är rätt, och proportionen i konflikten var naturligtvis helt orimlig. Det är helt oacceptabelt att en småföretagare med goda relationer till sina medarbetare - och med anställningsvillkor som är lika bra eller bättre än kollektivavtalet - ska falla offer för ett maktberusat fack.
Lika oacceptabelt är det att företag som står helt utanför konflikten drabbas, även om de har skrivit under kollektivavtal för att få arbetsfred. Så var det i konflikten i Göteborg där alla restauranger i samma fastighet som Wild?n Fresh drabbades när fackets sympatiblockad gjorde att inga sopor hämtades.
Signalen från facken är lika obehaglig som tydlig: Vi har makten, vi använder den och vi struntar i om företag och jobb slås ut.
I fackens värld har inte ens små och nystartade företag med normala anställningsvillkor något existensberättigande så länge de saknar kollektivavtal. Att Sofia Appelgren väljer att sälja verksamheten kan möjligen se ut som en kortsiktig seger för facket.
I ett större perspektiv är det en förlust för Sverige. För om det är någonting vi behöver i dag - när en miljon människor i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden - så är det fler jobb och fler företag.
Vi har helt enkelt inte råd med konfliktregler som skadar företagande och jobb. I flertalet andra EU-länder finns regler som innebär att en stridsåtgärds konsekvenser måste stå i rimlig proportion till det mål man vill uppnå. De reglerna fungerar väl och ses av både fack och arbetsgivare som helt okontroversiella. Det är hög tid att införa dem även här. Det borde även arbetsmarknadsministern inse.
DEBATT
Signhild Arnegård Hansen är styrelseordförande för Svenska Lantchips AB och vice ordförande i Svenskt Näringsliv.