Stödet som är ett sänke för LO

Bli självständig. Anders Gustafsson anser att LO med Wanja Lundby-Wedin i spetsen borde göra som sin danska systerorganisation, klippa alla band med det socialdemokratiska partiet. Foto: Tomas Oneborg/SVD/SCANPIX

Bli självständig. Anders Gustafsson anser att LO med Wanja Lundby-Wedin i spetsen borde göra som sin danska systerorganisation, klippa alla band med det socialdemokratiska partiet. Foto: Tomas Oneborg/SVD/SCANPIX

Foto:

Västervik2006-11-03 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under den senaste tidens debatt om a-kassereglerna och fackens möjlighet till sympatiåtgärder har tonläget varit uppskruvat.
I valet röstade var fjärde LO-medlem inte på vänsterkartellen utan på något av de borgerliga partierna. Trots detta beter sig LO inte som en organisation vars mål är att tillgodose sina medlemmars intressen, utan snarare som en del av den socialdemokratiska maktapparaten.
När svärdet har gått i bitar griper man i panik efter dolken.
Kan man inte få sin politik genomförd genom att vinna val, så ska man i alla fall se till att borgarna inte når några av sina mål, trots att en majoritet av svenskarna faktiskt röstade för en sådan regering.
Hade alliansen genomfört en annan politik än den man gått till val på hade det förvisso varit något att uppröras över. Detta är dock inte vad som nu sker. Ingen kan ha undgått att alliansen förespråkade en sänkning av a-kassan, eftersom det var ett av de ämnen som debatterades mest i valrörelsen.

I en undersökning som Demoskop lät göra stödde endast 19 procent av de tillfrågade LO-medlemmarna LO:s nära relation till socialdemokraterna. Trots detta bevarar LO banden. Kravet på att alla ledande medlemmar ska "dela arbetarrörelsens värderingar" innebär att alla som inte är socialdemokrater förhindras att nå någon högre post inom rörelsen. Personer med annan partibakgrund som nått någon form av maktposition, såsom ordförande för en lokalförening, berättar om hur de inte blev inbjudna till olika möten och om andra former av utfrysnings- och härskartekniker.
I samma Demoskop-undersökning angavs tillgång till a-kassan som den vanligaste anledningen till medlemskap i facket. Nu när a-kassan i större utsträckning separeras från facket, vilket är välkommet, kommer pressen att öka på LO att verkligen göra nytta för sina medlemmar. För varför ska en person som röstar på de borgerliga, eller för den delen vänsterpartiet eller miljöpartiet, vara med och stödja socialdemokraterna?

LO borde i stället ta en titt över Öresund, där dess danska systerorganisation klippt alla band till det danska socialdemokratiska partiet. Likaså har man där bättre möjlighet att förhandla med den danska, borgerliga, regeringen när man inte längre endast söker konflikt.
Flera medlemmar skulle känna sig hemma i LO och flera skulle få möjlighet att engagera sig mera och söka förtroendeuppdrag om de visste att deras partitillhörighet inte innebär ett hinder.
Men LO är i dag inte en organisation som sätter sina medlemmar främst, vilket ST-ordföranden på Luleå universitet, Lars Frisk, avslöjar när han i Aftonbladet får frågan om det inte är bra att hans medlemmar får jobbavdrag på skatten när a-kasseavgiften höjs:
- Även om folk får mer i plånboken är jag självklart emot det. Regeringen signalerar att man inte behöver vara med i facket om man inte vill. (SNB)
DEBATT
Anders Gustafsson arbetar på tankesmedjan Captus. 
Läs mer om