Socialdemokratiska katastrofresultat - inte bara i Sverige

Västervik2010-12-16 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla länder har sina unika partistrukturer och politiska traditioner, men något som är tydligt i Europa av i dag är att de socialdemokratiska partierna på de flesta håll finns i opposition. För flera av Mona Sahlins partiledarkollegor i Europa skulle ett valresultat på strax över 30 procent inte vara någon katastrof - snarare ett väntat eller till och med bra valresultat.

I vårt grannland Danmark sitter socialdemokratin sedan 2001 i opposition. I de senaste två valen har partiet stabiliserat sig kring 25 procent och man får gå tillbaka ända till valet 1988 (39,8) och dessförinnan till valet 1964 (41,9) för att hitta ett resultat som nuddar vid 40-procentsstrecket. Och man får gå tillbaka till tidigt 1900-tal för att nå resultat kring 25 procent, vilket varit fallen i de två senaste danska valen.

Även om den danska socialdemokratin inte varit lika stark som den svenska har den haft en storhetsperiod där mer än var fjärde väljare lade sin röst på partiet, i dag är det mer än avlägset. Att partiet skulle kunna komma igen i regeringsställning i Danmark om det vore val i dag, enligt en opinionsmätning i Berlingske Tidende i veckan, beror främst på att de tilltänkta koalitionspartierna har vuxit sig starka.

I Storbritannien åkte systerpartiet Labour på en rejäl förlust i valet i maj. De traditionellt starka tyska Socialdemokraterna tappade enormt mycket i valet förra året och hamnade på historiskt låga 23 procent.

Av de europeiska länder som i dag regeras av socialdemokrater är det bara i Grekland, Spanien och Portugal de gör det ensamma. I Norge, Belgien, Luxemburg och Österrike sitter de i koalitioner.

Det svenska politiska landskapet håller på att bli allt mer allmäneuropeiskt. Vi har varit vana vid det stora 45-procentspartiet som inte ens varit i närheten av att få konkurrens av en jämbördig part. Det har varit det unika och Socialdemokraterna har varit norm, de har inte behövt befatta sig nämnvärt med andra om de inte velat och ett maktskifte efter ett val på 70-talet betraktades som en smärre statskupp av ledande socialdemokrater.

I dagsläget är Moderaterna till och med större än Socialdemokraterna och S ligger strax under 30 procent i opinionsmätningarna.

Även imperier faller samman som korthus när de inte hängt med sin tid - kanske är socialdemokratins ett sådant.

Kanske lockas väljargrupper som tidigare röstade på S av helt andra åsikter i dag, det går inte att blunda för att både Sverige och Europa har förändrats sedan det sena 1800-talet då socialdemokratin föddes. Dessutom: i takt med att Socialdemokraterna försöker finna sin nya form - radikalare eller borgerligare - så letar väljarna sig bort ifrån socialdemokratin som lätt kan uppfattas som diffus och viljelös och finner företrädare och idéer som de anser passar bättre i vår tid.

Somliga hamnar hos liberaler och konservativa, andra hos de gröna, och ytterligare andra hos ytterkantspartier till höger och vänster.

Kanske är det så enkelt som att "det socialdemokratiska tidevarvet" är över?

Det unika med de svenska Socialdemokraterna är åtminstone förlorat. De kan inte längre se på sig själva som ensamma abonnenter på makten.