Slut upp vid valurnorna den 13 juni!

Västervik2004-06-04 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tillhör du en av dem som känner osäkerhet kring vad valet till EU-parlamentet den 13 juni egentligen handlar om? Du kanske till och med har tänkt dig att strunta i att gå och rösta.
En sak skall du veta, du är inte den enda som tänker så. Det är inte så konstigt att många väljare har dessa tankar, framställningen från de politiska företrädarna om vad valet egentligen handlar om har inte underlättat för ett ställningstagande.
Valet är ett höger-vänsterval, säger en del. Det handlar om att ha inflytande över de beslut som fattas, påstår någon annan. Andra vill göra gällande att det är gränsöverskridande frågor som är det viktigaste med valet. Under partiledardebatten för någon vecka sedan kom det så kallade tjänstedirektivet på tal. Är det detta som valet den 13 juni handlar om?
Som vanligt krånglar man till det så att vanligt folk inte skall begripa, man skapar osäkerhet i stället för att ge raka besked. Precis som vanligt är den politiska splittringen stor, vilket är mycket förvånande, när det hela handlar om Sveriges framtid inom EU. Valet handlar ytterst om att ge 19 svenska ledamöter mandat att föra vår talan i Europaparlamentet. Det är väl inte konstigare än så? Eller?
I EN NYLIGEN UTFÖRD gallupundersökning visas att valdeltagandet kan komma att bli mycket lågt. Detta visar även att den svenska avogheten mot EU fortsätter att vara stark. Det verkar nästan som om politikerna inte vill att vi skall få reda på hela sanningen innan vi går till val. Många drar sig för att rösta för att man är missnöjd med vad EU har givit Sverige, ett missnöje som inte påverkar politikerna ett skvatt. Det enda som kan påverka våra politiker är procentsiffror i valet. Därför finns nu ett utmärkt tillfälle att visa dem att det finns ett missnöje som kan mätas i just procentsiffror. Oavsett vilket parti du röstar på i valet den 13 juni kommer de valda inte att kunna utöva någon nämnvärd påverkan i Bryssel. Men om du har tänkt dig att protestera mot valet genom att låta bli att rösta, skall du i stället gå till din vallokal på valdagen och där visa din protest. Du kan även poströsta i förväg. Om du lägger en blank valsedel i ditt kuvert så kommer din protest att räknas. Detta är enda sättet att få upp ögonen på politikerna. Soffliggare räknas inte, men det gör blankröster.
Ett annat faktum inför valet är att Sveriges inflytande kommer att minska efter valet. Vi skall alltså skicka 19 delegater till Bryssel, tidigare har de varit 22. Vidare har vi EU:s nya grundlag som en majoritet av svenska folket kräver en folkomröstning kring. Detta struntar politikerna också i. Om du på allvar tror att de 19 delegaterna efter valet kommer att bry sig om de frågor som du anser viktiga skall du naturligtvis rösta på någon av dem. Men om du vill protestera, slut upp kring valurnorna i stället för att ligga på sofflocket. Rösta blankt om du är missnöjd!
DEBATT
Jan-Gunnar Johansson, Västervik, är fri debattör.
Läs mer om