Skapa ett gemensamt fiskevårdsområde i kommunen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Esbjörn Johansson efterfrågade i tisdagens VT hur jag vill att fisketurismen skall kunna utvecklas och samtidigt gynna vattenägarna. I artikeln så ansåg han att vi politiker använder oss av för många svepande formuleringar.
Till det sista så vill jag börja med att konstatera att det lätt blir så när man inte själv har det sista ordet i en fråga. När en reporter då ställer en fråga så kan jag inte uttala mig för hur andra skall reagera på ett förslag utan i mitt fall så hoppas jag att det skall tas emot positivt.
Så är även fallet med de synpunkter jag nu lämnar på vad jag tycker om en framtida utveckling av fisketurismen.
Till att börja med så anser jag att vattenägarna skall vara med och dela på de inkomster som den kommersiella fisketurismen skapar.
Jag anser att fisketurismen har möjlighet att kunna utvecklas i Sverige och Västerviks kommun.
Jag tror också att det vore bra om den gjorde det då det skulle kunna innebära inkomster både till vattenägarna och andra berörda.
Nu är det inte ett guldägg som är färdigt att plockas utan det behövs en del arbete för att lyckas men vi har ett antal förutsättningar som gynnar oss i det arbetet.
Jag vill därför redovisa några av dessa och en del av vad som händer med anledning av fisketurismen.
I riksdagen så tog vi i juni beslut om att tillsätta en utredning som skall belysa problem och möjligheter för att näringen fisketurismen skall växa.
Ett beslut som jag välkomnar då jag har aktivt arbetat för att marin turism skall kunna utvecklas. Regeringen gav den 22 juli Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med olika berörda parter utreda frågan och senast i mars 2005 redovisa vad man kommit fram till.
Om fisketurismen skall kunna utvecklas måste vi också ha ett bra system att förvalta fiskeresursen. Detta är en problematik som vattenägarna gärna vill ha belyst och som kommer att belysas i den utredning som skall göras. Det finns en förståelse för diskussionen om att vattenägare inte känner sig motiverade att sätta in fiskevårdande åtgärder för att sedan se ett utomstående fiskeföretag komma och dra nytta av resultatet.
Att fisketurism kan gynna kust och glesbygd finns det många exempel på. Men den är en långt ifrån välanvänd resurs.
I Europa finns det cirka 20 miljoner aktiva fritidsfiskare. Av dem så reser mellan 1 till 2 miljoner till andra länder för att fiska. Det viktigaste resemotivet för dessa turister är att få uppleva ett bra fiske. Finns detta fiske i en relativt orörd och ursprunglig naturmiljö så påverkar också detta deras val av destination på ett positivt sätt.
Sverige (och Västerviks kommun) har kanske bättre naturliga förutsättningar än något annat europeiskt land för att på sikt kunna nå en ledande position på marknaden.
Ett bevis på detta är den tv-inspelning som gjordes för någon vecka sedan i vår kommun och som handlar om gäddfisket och skall visas i tv-kanalen Discovery .
Fisken i sig själv är en resurs som ger sysselsättning till många personer.
Men genom fisketurism kan värdet mångdubblas utan att det behöver göra så att yrkesfisket blir lidande.
I utredningar och information som jag läst så kan man se att ett kilo fisk i traditionellt yrkesfiske är värt 4 kr medan det i fisketurism är värt 2250 kr. Jämförelsen är gjord med hjälp av statistik från år 2001.
När jag säger att yrkesfisket inte skall bli lidande så är därför förutsättningen att all fångad fisk tas på ett sådant sätt att den ej skadas utan kan släppas tillbaka i vattnet igen.
För att kunna utveckla fisketurismen som näring i vår kommun så skulle jag vilja se att det tillskapas ett fiskevårdsområde för hela kommunen (Östersjödelen).
Där skulle man kunna ha en gemensam organisation där alla berörda vattenägare skulle kunna vara med. Då kunde man planera för hur vattnen kan användas och vilket fiske som får bedrivas. Samtidigt kan man bestämma hur avgifter kan tas in och vilka investeringar som behöver göras. I planen kan det då beslutas vilka områden som skall vara skyddade och vilka som får användas och när det är lämpligt.
Om man skall lyckas så behövs det intresse och engagemang från de berörda och jag vill avsluta med några synpunkter som gjorts i en undersökning av
Marita Alatalo för Hushållningssällskapet i Västerbotten, inom ramen för projektet Lapland Fishing.
I denna studie har utländska framgångsrika företag pekat på några faktorer de anser vara avgörande för ett fisketuristiskt upplevelseproducerande företag:
1.Det absolut viktigaste är att kunna erbjuda ett riktigt bra fiske med goda fångschanser. För att detta skall kunna bli möjligt menar de intervjuade företagen att man behöver kunna förfoga över ett eget vatten, eller över en kvot i ett välvårdat vatten.
2. En hög och flexibel servicenivå för gästerna där personalens sociala och språkliga kompetens är centrala ingredienser betonades också, samt fördelen av att ha en egen profil.
3. En annan av grundförutsättningarna är att ha ett bra nätverk av samarbetspartners.
4. Avslutningsvis betonade de intervjuade vikten av att vara ärliga i sin marknadsföring.
Dessa faktorer tror jag redan till stor del finns i vår kommun och om inte så kan vi med god vilja och ett gott samarbete skapa dem.
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagledamot för socialdemokraterna