Sjukvård som ger trygghet

Västervik2005-01-08 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett år har gått, präglat av stora förändringar inom kommun- och landstingssektorn, även i vårt län. Den katastrof som drabbat ett oräkneligt antal människor i södra Asien, lokalbefolkning och turister, förändrar perspektivet. Frågor om livets mening och oförutsägbarhet blandas med en känsla av maktlöshet och frustration över att samhällets insatser inte räcker till.
Under hela min politiska gärning har jag poängterat betydelsen av medborgarnas upplevelse av trygghet. En målsättning för mitt ledarskap är att fördela resurserna på ett sätt som bibehåller tryggheten för befolkningen i länets alla delar.

Tyvärr har vårt län under lång tid haft en vikande befolkningsutveckling, vilket inneburit minskade skatteintäkter och lägre statsbidrag. Hälso- och sjukvårdens verksamhet hade inte anpassats till de nya förhållandena. När den borgerliga majoriteten tog över ledningen hösten 2002 konstaterade vi att under socialdemokraternas åtta år vid makten hade det egna kapitalet halverats, en urholkning på 1,1 miljarder. Kostnaderna var långt större än intäkterna. För att kunna fortsätta ge medborgarna nödvändig vård måste något radikalt göras.

I bred politisk enighet fattade landstingsfullmäktige viktiga beslut för att sanera ekonomin. Det hedrar oppositionen att man delade detta ansvar. Besluten innebär omfattande förändringar av länets hälso- och sjukvård och är utformade för att garantera vård på rätt nivå.

Jag vill poängtera att i dessa svåra beslut har vi gjort viktiga markeringar. Distriktssköterskemottagningar finns på alla orter. Ingen resursminskning har gjorts inom psykiatrin. Tre sjukhus i länet finns med akutkapacitet dygnet runt för medicinska åkommor. På kvällar och nätter har kirurgisk och ortopedisk akutsjukvård koncentrerats till Västervik och Kalmar. Oskarshamns sjukhus är en länsresurs för planerad ortopedisk sjukvård och har från årsskiftet egen klinik för planerad kirurgi. Primärvårdens jourverksamhet har efter noggrann analys minskats ned. I gengäld finns kvällsmottagningar på flera håll. Kalmar län har dessutom en av Europas mest utbyggda ambulansverksamheter, en viktig trygghetsfaktor vid akuta sjukdomstillstånd.
Som ett resultat av personalens insatser har operationsköerna förkortats. I flera nationella patient/kundmätningar får landstinget i Kalmar län bland de bästa resultaten när det gäller patienternas upplevelse av vården.

Trots enighet kring sparbesluten bedriver socialdemokrater och vänsterpartister en aggressiv oppositionspolitik. För att avleda uppmärksamheten från deras eget ansvar för det som hände mellan 1994 och 2002, själva bakgrunden till de stora sparbesluten, så sprider de osakliga beskyllningar i en organiserad insändarkampanj över hela länet. De senaste veckorna har jag själv varit måltavla för ett antal insändare. Dessa vill jag kommentera:

I insändare påstår s-politiker att vi har sagt nej till kollektivavtal inom vården. Sanningen är att majoriteten beslutade överlämna oppositionens förslag till landstingets kansli för utredning. Oppositionens motförslag till vårt beslut om försöksverksamheten med mobil doktor skulle inte hålla för en närmare granskning utan måste snarare ses som ett försök att bedriva ?dubbel italiensk bokföring?. Slutligen insändare om öppenhet och medborgarkontakter, och rubriker om ?stängda dörrar? i landstinget. Faktum är att Kalmar län är ett av de mest öppna landstingen i landet. Vi har till och med öppna sammanträden med landstingsstyrelsen. För övrigt är det upp till oss förtroendevalda att finnas tillgängliga och ta tillvara olika möten och kontakter med länets medborgare.

Jag kan förstå dem som är besvikna över att den ekonomiska situationen tvingat fram förändringar av landstingets verksamhet. Utan att ?rätta munnen efter matsäcken? hade dock tvångsförvaltning väntat. Vi skulle ha mist rådighet över situationen, vilket framför allt hade drabbat glesbygden i sydvästra och nordvästra inlandet, på Öland samt mellanlänet. Den struktur som nu formas har förutsättningar att hålla lång tid framåt och ge invånarna i länet nödvändig vård och trygghet.
Under 2005 kommer vi att öka fokus på barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa. 2005 lyfter vi också fram äldrevården. Vecka 9 blir i Kalmar län en särskild äldrevecka med aktiviteter av olika organisationer. Även psykiatrin måste ges förnyad uppmärksamhet. Dessa verksamhetsområden är också naturliga för en samverkan med länets kommuner.

Förändringar orsakar ofta oro, men låt oss inte glömma att vi har en väl fungerande närsjukvård/primärvård och tillgänglig akutsjukvård med ambulansorganisation i framkant. Detta utgör en trygghet för framtiden.
DEBATT
Anders Andersson är kristdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.
Läs mer om