Ryska björnen sover inte

Mikael Odenberg. Foto: Scanpix

Mikael Odenberg. Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2007-03-02 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den svenska säkerhetssituationen har förändrats drastiskt de senaste åren. Direkt efter Sovjets fall verkade en framtida invasion otroligt avlägsen och nedmonteringen av svenska förband inleddes.
Värnplikten avskaffades i allt utom namn, och förmågan att bevara och beskydda de svenska gränserna försvann. I dag är den största enskilda försvarsgrenen hemvärnet, som visserligen är duktiga på att hantera lokala kriser men som inte är skapat för att hantera en svår yttre konflikt.
Samtidigt har Ryssland återigen ändrats kraftigt. De ökade inkomsterna från gas och olja har inte använts till att ge befolkningen bättre levnadsstandard. Istället har anslagen till armén mångfaldigats och gasexporten har använts som politisk hävstång för att försöka förhindra grannländerna att vända sig emot väst.
Vad som under Jeltsins tid såg ut att kunna bli en fullvärdig demokrati har under Putin alltmera blivit en hård diktatur, vilket förstås inte är förvånande givet Putins tidigare karriär i KGB. Mycket kan sägas om KGB, men någon plantskola för mänskliga fri- och rättigheter har den myndigheten aldrig varit.
Pipelinen mellan Ryssland och Tyskland med medföljande servicestation mitt i Östersjön som ska bevakas av ryska marinen, är ett projekt som kan utvecklas till en ren mardröm för Sverige. Ryska marinen utökar sin aktivitet och från serviceplattformen kan avancerad signalspaning bedrivas.

Att beskydda sina egna medborgare mot utländska hot är dessutom en av statens kärnuppgifter, som inte kan prioriteras bort. Ett av de stora problem med en så stor försvarsnedskärning som har skett är att det är väldigt svårt att rusta upp igen. Samtidigt som det inte alls tar så lång tid för ett nytt hot att uppstå. Det är därför fullt rationellt att under lång tid ha en militär överkapacitet, just för att det inte går att fort anpassa sig till en ständigt förändrande omvärld.
En som har påpekat dessa risker är överste Stefan Gustafsson, chef för den strategiska analysenheten vid försvarsmakten. Hans uppmärksammande av dessa faror och att den största delen av det svenska försvaret just nu befinner sig utomlands har irriterat försvarsminister Mikael Odenberg så mycket att han nu försöker tysta överste Gustafsson.

Att Sverige har fredsbevarande trupp utomlands är utmärkt. Det finns få saker som bättre hjälper krigshärjade länder att få fred och frihet och möjlighet att återbygga sina egna ekonomier. Vi bör därför inte minska den svenska utlandsstyrkan, utan snarare bygga ut den.
Men det är också viktigt att det svenska försvaret har möjlighet att hantera de säkerhetshot som faktiskt existerar idag, och som kan uppkomma imorgon. En fullskalig invasion är givetvis väldigt osannolikt även idag, men konflikter kan mycket väl uppkomma i framtiden.
Nedläggningen av flottbasen på Muskö är ett av många exempel där kortsiktiga ekonomiska beslut kan komma att få allvarliga säkerhetsimplikationer. Odenberg borde lyssna och lära av sina experter, inte försöka tysta dem av rädsla för att deras krav skulle kunna kosta pengar. (SNB)
DEBATT
Anders Gustafsson är så kallad fellow vid tankesmedjan Captus. 
Läs mer om