Regeringens vatten, nej tack!

Västervik2004-07-21 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lagom till denna sommar kom förslaget från regeringens utredare på direktivet "Allmänna vattentjänster". Resultatet är tyvärr inte så välkommet så som det hade kunnat vara, med tanke på väderleken.
Regeringen beställde en utredning som tjänade dess syften     och det var precis vad den fick. Utredningen ser inte till vad som är viktigt eller hur verkligheten egentligen ser ut, utan nöjer sig med att se världen genom regeringens glasögon. Det förefaller som om utredningen dessutom varit försedd med skygglappar.
Förslaget att det ska bli kommunernas ansvar     och bara kommunernas     att tillgodose all vattenförsörjning i tättbebyggda områden är dumt, kostsamt och grundat på ideologisk inskränkthet.
Det innebär ett ökat ansvar för kommunerna och ökade kostnader. Så länge regeringen inte sänder med full kostnadstäckning (och det har den inte för vana att göra) innebär det ökade ansvaret ren förlust för kommunerna.
Jämför med hur det lät när maxtaxa inom barnomsorgen skulle införas. Den ofinansierade delen av maxtaxan uppgår redan till ett par miljarder miljarder, som kommunerna hade behövt till exempelvis skolan, vården och omsorgen.
Det är kommunerna, enligt svensk lag, som ska avgöra hur pengarna ska användas, inte staten genom detaljstyrning.
Utredningens förslag innebär vidare att kommuner som Norrköping, som låtit en entreprenör ge medborgarna vatten och distribution, får bakläxa.
Kommunerna ska tvingas utföra vattentjänsterna själva, även om medborgarna och kommunen vill något annat. I Norrköping är alla nöjda med entreprenören, så det är ingen kvalitetsförbättring regeringen är ute efter. Det är i stället en fråga om att regeringen inte vill se entreprenörer i det som regeringen kallar "naturliga monopol".
Förslaget leder osökt tanken till alla de enskilda brunnar och avlopp som finns i vårt land. Enligt Nationalencyklopedin får 1,2 miljoner svenskar sin dricksvattenförsörjning från 400000 enskilda brunnar. Utöver det finns nästan lika många brunnar för fritidsboende, vilket gör att omkring 2,5 miljoner svenskar delvis, eller helt och hållet, har privat vatten.
Det fungerar i de flesta fall utmärkt och ger gott vatten till låga priser utan byråkrati eller besvär.
Utredningen föreslår att kommunerna ska ge en del av dessa kommunalt vatten och avlopp.
Så dumt, så dyrt och så onödigt!
Regeringen har beställt en utredning för att ge oss ännu en stopplag på ett område där utvecklingen gått framåt genom privata initiativ. Precis som de tidigare stopplagarna skulle den slå hårt mot kommunernas självstyre och deras ekonomi om den blir verklighet. (SNB)
Margareta Pålsson är moderat riksdagsledamot från Åstorp.
Läs mer om