Regeringen sviker i Vaxholmsmålet

Tycker lika. Den borgerliga regeringen har samma uppfattning som den tidigare socialdemokratiska i Vaxholmsmålet, som ska behandlas i EG-domstolen. Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Tycker lika. Den borgerliga regeringen har samma uppfattning som den tidigare socialdemokratiska i Vaxholmsmålet, som ska behandlas i EG-domstolen. Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Foto:

Västervik2006-12-20 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sveriges borgerliga regering har bestämt sig för att följa samma linje som den förra i Vaxholmsmålet inför EG-domstolen. Förutom det märkliga i att de nya moderaterna tydligen tycker exakt samma sak som de gamla socialdemokraterna, så är detta ett beslut som fullständigt strider mot de borgerliga partiernas ideologi och tradition.
Vaxholmsmålet handlar om att facket gjorde fel när det lettiska företaget Laval försattes i blockad för att det inte tecknade svenskt kollektivavtal. Laval byggde då en skola åt Vaxholms kommun. Laval hade lettiskt kollektivavtal men inget svenskt. Dock var man beredd att teckna avtal med lön om 109 kr, medan Byggnads krävde 145.
Byggnads inledde en blockad med främlingsfientliga inslag. Man skrek "Go Home" till människor som bara ville komma hit för att tjäna en slant och bygga en skola åt en svensk kommun.
Resultatet blev att företaget Laval gick i konkurs, att kommunens skattebetalare fick betala mera för sin skola och att byggnadsarbetarna fick åka hem och där jobba för lägre löner än vad de hade gjort i Sverige.

Det ironiska med hela debatten runt tjänstehandel är att delar av LO inte verkar ha några problem med utländsk konkurrens, medan främst Byggnads och Kommunal tycker att detta innebär undergången för Sverige. IF Metall:s medlemmar verkar klarar sig bra, trots att lönerna för dem som tillverkar bilar är lägre i andra länder.
Konkurrens är inte samma sak som lönedumpning, även om förvillade vänsterekonomer verkar hävda detta.
Byggnads och Kommunals motstånd mot tjänstehandel verkar snarare vara en rädsla för att möta den konkurrens som andra fackmedlemmar har mött i årtionden. Självförtroendet tycks vara otroligt lågt, när man är orolig för att inga av medlemmarna ska kunna konkurrera med kompetens och effektivitet, utan kommer att bli tvungen att sänka sin lön.

De fyra borgerliga partierna kommer däremot från en annan idétradition, som inte ser på ekonomin som ett nollsummespel, där någon måste förlora för att någon annan ska kunna få det bättre. Verkligheten är faktiskt så att vi alla vinner på att kunna köpa tjänster som är billiga.
I det aktuella fallet skulle framförallt Vaxholms kommuns invånare hade sluppit betala lika mycket som de nu gjort för sin skola.
När folk inte behöver betala lika mycket för en vara eller tjänst blir det pengar över till annat, vilket leder till minskad arbetslöshet.
Alliansen borde tänka på vad den faktiskt sänder för signaler till sina gamla väljare, som hade hoppats på något nytt men bara fick tillbaks gamla felaktiga klichéer grundade på marxistisk-ekonomisk teori.
Att regeringen ändrar uppfattning i Vaxholmsmålet ligger alltså i allas intresse, både svenska folkets, som konsumenter, och regeringens, i form av minskad arbetslöshet. Annat vore både olyckligt och ett svek mot en lång kamp för frihandel inom EU som man tidigare passionerat slagits för. (SNB)
DEBATT
Anders Gustafsson arbetar på Tankesmedjan Captus. 
Läs mer om