Rättvisa villkor på arbetsmarknaden

Västervik2006-03-24 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det ska vara rättvisa och trygga arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Det gäller både svenska löntagare och löntagare från andra länder som kommer hit och arbetar. På den svenska arbetsmarknaden är det svenska kollektivavtal mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer som garanterar rättvisa och trygga arbetsvillkor och skapar ordning och reda.
Vi ser nu hur kollektivavtalet hotas och ifrågasätts. Det beskrivs till exempel som om kollektivavtalet stänger ute löntagare från fattiga länder. Men den självklara principen måste vara att på svensk arbetsmarknad ska svenska avtal gälla också för löntagare från andra länder. Att företag ska konkurrera genom lönedumpning kan aldrig accepteras. Det blir extra olustigt när företagen och deras politiska vapendragare beskriver lönedumpningen som en solidaritetshandling med sämre ställda människor.

I Sverige är det parterna på arbetsmarknaden som har huvudansvaret för löner och arbetsvillkor. Men det behövs också politiska åtgärder som stärker både löntagarnas och deras fackliga organisationers ställning.
Jag har tillsammans med fyra partikamrater lagt en riksdagsmotion i denna angelägna fråga. I motionen fanns följande förslag:
"Ställ sociala krav vid offentlig upphandling. ILO:s konvention 94 om "arbetsklausuler i kontrakt där offentliga myndigheter är en part" innebär att samhället ska ställa sociala krav på sina leverantörer av varor och tjänster. Pengar får inte vara den enda grunden för beslut om offentliga inköp. Sverige bör ratificera denna konvention."

Glädjande nog har riksdagen nu ställt sig bakom det här kravet. Det är också glädjande att kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg har uttalat att han ska arbeta för en ratificering av konventionen. Så här har han sagt:
"Ett flertal andra EU-länder har ratificerat ILO 94, och om det blir en socialdemokratisk regering efter valet kommer vi att arbeta för att även Sverige ratificerar konventionen. I Sverige används kollektivavtal för att fastställa arbetsvillkor och löner, istället för att det lagstiftas i frågan. Att kunna ratificera ILO 94 förtydligar att vi i upphandlingar ska kunna ställa krav på villkor i enlighet med kollektivavtal."
DEBATT
Krister Örnfjäder, Västervik, är riksdagsledamot för socialdemokraterna.  
Läs mer om