Politisk mångfald i Nederländerna

Västervik2011-03-11 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nederländerna, med en befolkning på nära 17 miljoner invånare, och Sverige har många likheter med varandra. De brukar ibland på gott och ont kallas modelländer. Nederländerna har alltid ansetts vara ett öppet och tolerant samhälle med plats för flera religioner och människor med olika etnisk bakgrund. Något håller den bilden på att förändras.

Frihetspartiet PVV med ledaren Geert Wilders är nu i opinionsmätningar landets nästa största parti och ingår sedan ett par månader i regering med liberalkonservativa VVD och kristdemokratiska CDA. Hittills har det islamfientliga frihetspartiet hållit sig till den överenskommelse som finns inom regeringen, nämligen att de tre partierna har olika syn på islam.

Men Wilders gör understundom spektakulära uttalanden i parlamentet. Han menade i höstas, att Nederländerna bör lära av Israel och sätta in armén i Amsterdam och Gouda, där han anser att det pågår "islamisk intifada". Bakgrunden till den inflammerade debatten om invandring står att finna i mordet för sex år sedan på filmaren och författaren Theo van Gogh. Gogh var extremt kritisk mot invandring. Före parlamentsvalet i juni i fjol lovade Wilders att den utomeuropeiska invandringen skulle minskas med 50 procent. Regeringen har inte lyckats nå enighet. De bägge andra partierna inser svårigheterna med en så drastisk förändring. Regeringens ställning har dock stärkts efter de första 100 dagarna. Liberalkonservative premiärministern Mark Rutte åtnjuter stor popularitet. Till plussidan för regeringen hör också att socialdemokraterna PvdA ännu inte förmått formulera ett trovärdigt politiskt alternativ.

Nederländerna har som Sverige haft en intensiv debatt om truppnärvaro i Afghanistan. Den för landet omfattande militära insatsen började i höstas fasas ut. Efter hård debatt i parlamentet har nu bestämts att Nederländerna skall bidra med en omfattande polisiär närvaro med 545 personer - ungefär lika stor som den svenska truppstyrkan i Afghanistan. För Nederländerna är det transatlantiska samarbetet mycket centralt. Nederländerna understryker oavsett sammansättning sina goda relationer med USA. Landet är som Sverige anhängare av en stark europeisk utrikes- och säkerhetspolitik. I fråga om EU:s medlemskrets har Nederländerna sagt att det finns en gräns för hur mycket EU kan utvidgas. Regeringen tror att dess befolkning är "utvidgningstrött".

Ett annat område som Sverige och Nederländerna har haft samsyn gäller bistånd och fattigdomsbekämpning. Landet har lång tid legat på hög nivå ,0,8-procentmålet. Men på grund av nya regeringens budgetneddragningar kommer biståndet att minskas till 0,7 procent. En grundlig översyn skall göras av biståndet med ambition att modernisera det, möjligen blir det färre mottagarländer. Känns inte också detta igen från den svenska debatten?

Sverige och Nederländerna har synnerliga goda relationer. I fråga om prostitution och narkotika finns dock rätt stora åsiktsskillnader. 1614, alltså för snart 400 år sedan, ingicks en vänskapstraktat länderna emellan. Nederländerna är det land som Sverige först etablerade en diplomatisk beskickning i. Kontakterna mellan kungahusen är täta. Drottning Beatrix är kronprinsessan Victorias gudmor. Senaste åren har många nederländare emigrerat till Sverige. Nyligen ordnades i Utrecht en "utvandringsmässa", där flera svenska kommuner deltog i försök att övertala nederländare att flytta till Sverige. Det som drar nederländare är säkert naturen, skogen och sjöarna.

Något som nederländska parlamentet har men inte den svenska riksdagen är ett parti för djuren (Partij voor de Dieren), som har två platser i parlamentet. Den nederländska mångfalden lever kvar.

Läs mer om