Pax Americana eller ?Det nya kalifatet?

Västervik2005-02-09 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hur kommer världen att se ut om femton år? Ja, det är inte minst för den unga generationen en mycket viktig fråga. I många läger målas ofta en mycket negativ och pessimistisk bild upp av den så kallade geopolitiska utvecklingen i världen. Måste det nu bli så?
Efter att ha läst en rapport från the National Intelligence Council i Washington DC, i media kallad spionorganisationen CIA:s tankesmedja, är jag inte säker på att vi går mot en otryggare värld ? kanske är det i verkligheten tvärtom.
Det negativa och pessimistiska draget har en tendens att skjutas i förgrunden i all rapportering.
I rapporten pekas på fyra möjligheter ? två av dem är redan nämnda i rubriken ? av hur vi har det år 2020.

Antingen får vi Pax Americana, där USA befäster sin hegemoniska ställning i världen. Samarbetet över Atlanten stärks i kampen mot terrorism. Försvarsorganisationen Nato samarbetar nära med EU.
Eller så har vi år 2020 ?Det nya kalifatet?, där fundamentalistiska grupper växt sig starka och utmanar västvärldens normer. Muslimska världen fortsatt odemokratisk.
Eller så har vi den så kallade ?Davosvärlden? med en globaliseringsprocess inte endast präglad av västvärlden utan också av den starka ekonomiska tillväxten i Asien, främst Kina och Indien.
Eller slutligen upplever vi den så kallade ?Spiral av skräck-scenariot? med en värld som inte återhämtat sig efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 utan befinner sig i ständig fruktan.
Vi måste alltså ha i minnet att detta är skrivet av amerikaner för amerikaner. Men även med den reservationen tycker jag rapporten är intresseväckande.
I rapporten sägs att EU:s viktigaste utmaningar består i att stärka den politiska sammanhållningen samt bestämma vilken roll unionen skall spela i världspolitiken. Europa bör sträva efter att bättre integrera den växande muslimska befolkningen. Om EU utvecklas till att bli den viktigaste institutionen för Europa kan Natos betydelse komma att minska ? ett uttalande som kanske inte gjorts tidigare på amerikansk sida.
I rapporten återfinns också självkritik. Det konstateras att den amerikanska utrikespolitiken misslyckats i Irak vad gäller terrorismbekämpning. Trots USA:s försök har terroristerna enligt rapporten i stället mångdubblats. Irak väntas ersätta Afghanistan som grogrund och övningsområde för nästa generations terrorister.
De ekonomiska framtidsutsikterna bedöms som goda. En tillväxt på 80 procent av den globala ekonomin förväntas fram till år 2020 ? jo, ni läste rätt 80 procents tillväxt! Genomsnittsinkomsten i fattigare delar av världen beräknas öka med 50 procent.

USA kommer enligt rapporten att mötas av nya utmaningar från Europa likväl som Kina, Indien samt möjligen Brasilien och Indonesien. Men säger rapportskrivarna: Tack vare sin ledande position rörande teknologi, utbildning, ekonomi samt det militära försvaret torde dock USA behålla sin överlägsna ställning i världen.
Slutklämmen i rapporten kan tolkas lite hur som helst: Det är ännu svårt att veta i vilken riktning världen faktiskt kommer att gå.
I mediabruset är det i bland bra att stanna upp och tänka vad är stort och vad är litet. Och framför allt är allt som sker i världspolitiken av ondo. Jag tillhör dem som inte tror det.
Kolumnen
Läs mer om