När beskedet kom att småföretagaren Christin Rampeltin Molin, som driver klädbutiken Ogräs, skulle utses till förste vice ordförande i Västerviks kommunstyrelse, blev jag väldigt överraskad. Främst för att hon inte varit kommunpolitiker tidigare. Hennes beslut var djärvt, utan tvekan. Jag träffade henne i går.
Hon känner sig väl mottagen i Västervikspolitiken, både i det egna partiet och av politiker i allmänhet och berättar att hon innan hon fick förfrågan om uppdraget hade tänkt sig att "köpa en tunnare almanacka" för 2011, att trappa ner lite grand. Men så blev det inte - tvärt om - en väldigt intensiv politisk vår har det varit.
Hur kommer det sig att du tackade ja till uppdraget?
- Jag valde att inte tacka nej till något som var så intressant.
Funkar det att kombinera företagandet med politiken?
- Det har inte varit så mycket kombination under våren, säger hon tillägger:
- Det är nog bra att ha varit egenföretagare, det är ingen som sätter svaren i handen på en.
Men också sitt gamla yrke, som sjuksköterska, har hon nytta av menar hon, inte minst när det gäller prioriteringar.
I den politiska världen är de segrörliga processerna många och långa. Är det inte frustrerande när man kommer ifrån näringslivet?
- Det är klart att man ibland skulle vilja påverka processerna snabbare, säger Christin Rampeltin och fortsätter:
- Och det är klart att det går att effektivisera och jobba smartare.
Hon nämner här ett praktiskt exempel som det tvärsektoriella arbetet mellan förvaltningar, vikten av att jobba smartare och undvika att människor hamnar i kläm mellan förvaltningar och olika ansvarsområden.
Men hur kändes det att få frågan, att bli en av kommunens högsta politiker?
- Jag blev väldigt överraskad, det måste jag säga, samtidigt väldigt glad och stolt.
Hon berättar om att hon fått frågan tidigare om att engagera sig politiskt, men då handlade det inte om något sådant här uppdrag.
Precis som Roger Psajd, som var intervjuad i gårdagens tidning, är Christin Rampeltin mycket imponerad av statsminister Reinfeldt och vad han gjort med Moderaterna. När jag ber henne nämna några politiska förebilder, svarar hon:
- Jag gillar ju Reinfeldt och Anders Borg.
Hon motiverar det med deras politiska omläggning, att Reinfeldt är duktig på att sammanföra hårda och mjuka frågor och om Anders Borg säger hon:
- Han har ju blivit lite av en politikens rockstjärna.
Vad betyder ordet moderat för dig?
- Att se till indivden - det är grundläggande för mig, man skapar förutsättningar för ett rättvist samhälle, men man ser till individen, är hennes svar och hon fortsätter:
- Men också att stå för att man ska få utlopp för den ambition man har.
Vi fortsätter att tala om ideologi och om hur hon definierar sig. Humanist är det första hon säger och påtalar att Moderaterna har blivit bättre på att lyfta fram mjuka värden, hon fortsätter resonemanget om betydelsen av nya Moderaterna och diskuterar begreppen konservativ och liberal. Begreppet liberal är så förknippat med ett annat parti, säger hon och konservativ har fått fel klang, som något bakåtsträvande.
- Man kan ju vara konservativ och stå för de fasta goda värdena och samtidigt blicka framåt, menar hon.
Diskussionen som Rampeltin snuddar vid, om de två olika begreppen, är ytterst intressant och säger dessvärre mycket om den politiska debatten i Sverige. Inte minst begreppet konservativ är nedsolkat av vad de politiska motståndarna anser om begreppets innebörd. Nog är det allt ett fattigdomsbevis för svensk politik.
Efter att Christin Rampeltin valdes till vice ordförande i kommunstyrelsen förstod vi tämligen snart att näringslivsfrågor skulle ligga henne varmt om hjärtat. Märks då hennes politiska strävan i praktisk politik i dag?
Hon hänvisar till den strategiska planen som diskuterades på kommunfullmäktigemötet i går, där hon har drivit på för att fortsätta göra förvaltningen mer effektiv, satsa mer på vägledning för både privatpersoner och näringslivet.
-Man ska vara en 24-timmars förvaltning", säger hon och menar med det att människor som finns här och som vill flytta hit enklare ska nå den kommunala servicen.
- Det har blivit mycket bättre i Västervik, men vi får absolut inte vara nöjda.
Hennes svar, om att bli mer tillgänglig som kommun, anknyter till frågan jag sedan ställer om vilken hon anser vara kommunens ödesfråga - det gäller att öka kommunens attraktionskraft:
- Vi ska sträva efter att bli fler i kommunen.
- För att skapa tillväxt och få fler att flytta hit måste vi bli attraktiva. Då måste vi ha bra barnomsorg och utbildning, säger hon.
I dagsläget diskuteras regionfrågan väldigt intensivt, vi diskuterar om vilket som är Rampeltins drömscenario i regionfrågan. Från början såg hon Smålandslänen, Södermanland och Östergötland som det bästa alternativet. Efter att kronobergarna sneglar mot Skåne gäller Kalmar län, Jönköping, Södermanland och Östergötland för henne. Det återstår att se hur det blir, men:
- Vi måste ha en region med lite tyngd i, säger Christin Rampeltin.