Otäcka möten med myndigheter
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Beteendet är grundligt utforskat med en metod som brukar kallas Eichmann-experimenten. Metoden utvecklades i början av 1960-talet av forskaren Stanley Milgram vid universitetet Yale i USA. Officiellt var det ett experiment i hur bestraffning påverkar lärandet. Två försökspersoner bjöds in, en var förberedd och den andre ovetande. De kände inte varandra sedan tidigare. En preparerad lottdragning gjorde att den ovetande fick agera lärare medan den invigde blev elev. Här bör understrykas att den ovetande trodde att han eller hon lika gärna kunnat bli elev.
Försöksledare, elev och lärare gick tillsammans in i ett rum, där eleven spändes fast i något som påminde om elektriska stolen. Därefter gick försöksledare och lärare in i ett annat rum, där läraren placerades vid ett manöverbord. Lärare och elev kunde prata med varandra via mikrofon och högtalare. Läraren skulle ställa frågor till eleven och utdela en elektrisk stöt varje gång eleven svarade fel. På manöverpanelen fanns ett 30-tal spakar för olika spänningar. Den högsta var märkt 450 volt och text varnade för livsfara. I verkligheten utdelades inga stötar, men eleven spelade med och började skrika vid högre spänningar.
Professor Johan Asplund har beskrivit experimentet i sin bok "Det sociala livets elementära former" (Bokförlaget Korpen). Följande är ett citat ur boken: "Eleven klagar högt över den smärta han tillfogas. Han kräver att experimentet skall avbrytas. Till sist tystnar han och kan vara avsvimmad eller död. Försöksledaren insisterar lugnt och oberört att experimentet måste fortsätta. Vi vet att två av tre försökspersoner inte tycks bry sig om offrets vädjanden och istället följer försöksledarens hjärtlösa uppmaning".
Milgram upprepade experimentet åtskilliga gånger på olika sätt. När läraren kunde se eleven, så var det knappt någon som följde försöksledarens uppmaning att utdela de starkaste stötarna. Det värsta fallet var när läraren inte såg eleven och det fanns åskådare i rummet som stödde försöksledaren. I det läget var nästan alla beredda att döda en medmänniska utan anledning.
Jag har fått uppleva det värsta fallet. Men då har jag inte varit hotad av elektriska stötar. Mina "lärare" har varit tjänstemän på stora myndigheter eller företag i Stockholm med makt att med ett penndrag rasera min ekonomi. Tjänstemännen har uppträtt som försökspersonerna i Milgrams experiment, som hjärtlösa psykopater. Enligt Milgram förklarar det här hur helt vanliga, skötsamma människor kunde mörda 20 miljoner "fiender till staten" i Sovjetunionen och 6 miljoner judar i Tyskland.
Tjänstemännen i Stockholm som jag stött på hade varit fullt kapabla att göra sammaledes. Milgrams experiment har upprepats över hela världen, även i Sverige, med samma skämmande resultat. De flesta av oss är potentiella mördare. Det är en insikt som vi alla måste bära med oss, särskilt tjänstemän med makt och myndighet att förstöra andra människors liv. Milgrams experiment borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar i skatteförvaltning, hos kronofogden, på banker, inkassoföretag och liknande.
DEBATT
Janne Näsström. Fårhult, är småföretagare.
Janne Näsström. Fårhult, är småföretagare.