Östersjöns värsta fiende

Dyster framtid. Östersjöns framtid ser inte ljus ut på grund av alla utsläpp som sker varje dag.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Dyster framtid. Östersjöns framtid ser inte ljus ut på grund av alla utsläpp som sker varje dag.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto:

Västervik2007-09-01 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den borgerliga alliansregeringen skall äntligen rädda Östersjön. De vill satsa en halv miljard på ett sådant projekt. Men kan detta verkligen räcka? Vad skall pengarna användas till? Hur pass dåligt mår egentligen Östersjön? Räcker det med att förbjuda länderna runt Östersjön att använda "fel" tvätt- och diskmedel? Kan det vara relevant, eller ens trovärdigt, att föreslå en artificiell syresättning av Östersjön? Klarar verkligen den Svenska regeringen av detta själv?
Det som avgör havets framtid är förmodligen inte hur mycket pengar som regeringen Reinfeldt satsar. Skall Östersjön åter kunna bli ett välmående innanhav måste hela EU ta sitt ansvar. Men det är i dessa kretsar, bland beslutsfattarna i Bryssel och i Östersjöländernas regeringar som Östersjöns värsta fiender finns!

Årets algblomning i Östersjön har inte givit upphov till någon större debatt. I stället har debatten kretsat kring andra faktorer som kan utgöra ett hot mot Östersjön. Men den debatten har en tendens att, precis som vanligt, snedvridas. De största hoten hamnar tyvärr av någon anledning i skymundan. Det fokuseras åter på fritidsbåtarna och hur dess ägare hanterar tömningen av sina toaletter. Men man glömmer bort helheten i sammanhanget, de totala mängder föroreningar som släpps ut i Östersjön varje dag.

Östersjön är ett unikt bräckvattenhav, ett av världens största i sitt slag, med en yta på 387 000 kvadratkilometer. Den totala vattenvolymen är 21 200 kubikkilometer. Medeldjupet är endast 56 meter och det största djupet är Landsortsdjupet med 459 meter. Medelsalthalten är cirka sex promille, vilket kan jämföras med världshavens salthalt som är cirka 35 promille.
Nio nationer gränsar direkt till Östersjön. Ytterligare fem länder finns inom det så kallade avrinningsområdet. Detta landområde är 1,7 miljoner kvadratkilometer stort, drygt fyra gånger så stort som själva Östersjön. Inom det här området finns en befolkning på 85 miljoner människor som alla i slutändan påverkar den marina miljön i Östersjön.
Från dessa länders floder och älvar strömmar det årligen cirka 480 kubikkilometer mer eller mindre nedsmutsat vatten ut i Östersjön. Det är vatten från industrier, både renat och orenat avloppsvatten samt avrinningsvatten från jordbruket. Utöver detta tillkommer de föroreningar som faller ner med regnvatten eller som släpps ut i form av avgaser från trafiken både till lands, i luften och till havs. Allt detta vatten som rinner till i Östersjön innebär att cirka 15 000 kubikmeter vatten måste strömma ut genom Öresund samt Stora och Lilla Bält varje sekund. Det är endast genom dessa sund salt och syrerikt vatten kan komma in i Östersjön. Det senast registrerade stora insläppet av sådant friskt och salt vatten skedde i början av 1993.

Östersjöns framtid ser tyvärr inte ljus ut med tanke på alla utsläpp som sker varje dag. Samtidigt är det ett av de hårdast trafikerade haven på jorden. Fartygstrafiken har ökat och fortsätter att öka mycket snabbt. Detta bland annat på grund av den allt mer expanderade ryska oljeexporten samt den ökande färjetrafiken. Dessa fartyg har inga reningsverk utan gör sina tankrengörningar och släpper sitt avloppsvatten direkt ut i havet. Den tunga fartygstrafiken använder inte heller några "miljövändliga" bottenfärger eller drivmedel.
Nästa stora projekt som kommer att bidra till ytterligare ödeläggelse av Östersjöns bottnar har börjat planeras. Det skall dras en gasledning från Ryssland till Tyskland. När man tittar på vad som egentligen påverkar Östersjön förstår man att det inte räcker med att begränsa utsläppen av kväve och fosfor från det svenska jordbruket. Det räcker inte heller att förbjuda användningen av giftfärg för fritidsbåtar, ett totalförbud mot giftfärger måste till. Förbud mot all användning av miljöfarliga drivmedel samt stopp för alla utsläpp av avloppsvatten och tankrengörningar från den tunga fartygstrafiken. Det är inte enbart fritidsbåtar som tömmer sina toaletter direkt i havet. Stoppa den planerade gasledningen.
Vågar politikerna fatta dessa beslut? Östersjöns värsta fiender är i dag våra politiker som inte med kraft vågar ta tag i de verkliga problemen som hotar Östersjön.Källor för faktauppgifter:
SMHI, SMF (Stockholms Marina Forskningscentrum) samt Informationscentralen för Egentliga Östersjön.
DEBATT
Jan-Gunnar Johansson, Västervik, är fri debattör.
Läs mer om