Oönskad deltid för kvinnor satt i system

Var tredje kvinnlig LO-medlem under trettio år är visstidsanställd.

Var tredje kvinnlig LO-medlem under trettio år är visstidsanställd.

Foto:

Västervik2004-12-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kvinnor ska inte vara en reservarmé på arbetsmarknaden. 115.000 medlemmar i olika LO-förbund tvingas i dag ? 2004 ? att arbeta kortare tid än vad de egentligen vill. De är kvinnor. Nästan inga män befinner sig i samma situation.
Det innebär att dessa kvinnor inte kan leva på sin lön. Varje gång arbetsgivaren behöver extra arbetskraft är de därför, av ekonomiska skäl, tvungna att ställa upp. Det blir en total flexibilitet på arbetsgivarens villkor. Arbetsgivarna har med detta system lyckats införa konjunkturanpassad arbetstid utan att behöva träffa kollektivavtal om det eller på annat sätt kompensera de anställda för att de står på pass på det här sättet.
Ett sådant system skulle aldrig ha accepterats inom manligt dominerade områden av arbetsmarknaden.
Var tredje kvinnlig LO-medlem under trettio år är visstidsanställd. För arbetsgivaren är det säkert enkelt och bekvämt att på det sättet få tillgång till arbetskraft utan att behöva bry sig om de skyldigheter en arbetsgivare normalt har, som exempelvis att det krävs saklig grund för uppsägning eller att alla anställda ska få den vidareutbildning som behövs för att kunna sköta sitt arbete.
För våra kvinnliga medlemmar är dessa osäkra anställningar förödande. Många riskerar att fastna i arbeten med låg lön och små utvecklingsmöjligheter.
Särskilt för unga kvinnor påverkar det också viljan att bilda familj och skaffa barn; mångas livsdrömmar riskerar att gå kras och demografin påverkas negativt. Därför är dessa förhållanden också ett stort samhällsproblem.
Inom fackföreningsrörelsen har vi länge behandlat de osäkra anställningsförhållanden som finns inom kvinnodominerade områden enbart som en jämställdhetsfråga, inte som en facklig fråga som berör alla våra medlemmar.
Det har varit ett grovt misstag. Vi har själva varit fångade av de könsrollsmönster som finns i dag.

För sanningen är att all facklig verksamhet går ut på att ingen, oberoende av skälen, ska tvingas acceptera sämre villkor än andra arbetstagare för lika eller likvärdigt arbete.
Om någon tvingas göra det så innebär det ett hot mot allas villkor. Därför ligger det i allas, både mäns och kvinnors intresse att ingen tvingas acceptera otrygga anställningar och deltider som man inte kan leva på.
Vi har försökt lösa problemen avtalsvägen. Det har hittills inte lyckats. Arbetsgivarna inom kommuner och landsting har fortfarande chansen att göra det i vinterns avtalsrörelse på deras område. Men för att lösa problemen för hela arbetsmarknaden behövs det lagstiftning.
Regeringen funderar nu på ett förslag om visstidsanställningar och har tillsatt en utredning om rätten till heltid. Det är gott och väl men nu krävs det handling. Vi kan inte acceptera att detta system där kvinnor behandlas som en reservarmé på ar­betsmarknaden fortsätter. (SNB)
DEBATT
Erland Olauson är LO:s avtals­sekreterare.
Läs mer om