Oförnuftig hälsoprofil?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Har man på gymnasiet intentionerna att sätta en hälsoprofil på gymnasiekaféet och för att kunna genomföra detta, vill driva detta i egen regi, så är det väl inte så mycket att klaga på.
De flesta som i dag arbetar med folkhälsofrågor, allt från läkare till näringsfysiologer har ju under en längre tid varnat för den tickande fetmabomben.
Lördagsgodiset, läsken och snabbmat har för många barn och ungdomar blivit vardagsmat.
Här måste vi föräldrar, tjänstemän och politiker ta vårt ansvar och visa att vi är vuxna uppgiften att ge de kommande generationerna en bra framtid.
Vi politiker oavsett partitillhörighet har ju som målsättning att få en ekonomi i balans, så att det finns resurser till allt från sjukvård, åldringsvård till aktivitetsanläggningar med kultur och idrott och mycket mer.
Så låt oss politiskt inse att de intentioner som gymnasiet här visat, gagnar alla i vårt samhälle.
Gymnasiet kan inte jämföras med den fria marknaden där fri företagsamhet skall råda.
Gymnasiet är en arbetsplats där en stor del av eleverna, icke är myndiga och där jag som förälder fortfarande har ett ansvar. Vi föräldrar har delegerat en del av vårt ansvar till skolan, men vi måste fortfarande vara med och påverka vad som sker inom skolans väggar. Det handlar om våra barn/ungdomar och deras framtid. Vi är ansvariga för våra barn/ungdomar till dess de är arton år. Jag hoppas att vi inte har glömt det?
Det klagas idag, med all rätt, att föräldrar och vuxna sviker när det gäller att ta sitt ansvar.
Då är det väl dags att vi ändrar på detta faktum och visar våra barn och ungdomar att vi är goda förebilder. Eller är det principerna och inte förnuftet som skall styra vad som sker i vårt samhälle?
Till hösten har jag en femtonåring som börjar på gymnasiet och jag hoppas att ledningen på gymnasiet inte ger upp sin tanke, om en bättre kosthållning, med en bättre folkhälsa som mål.
Härmed stöder jag både som förälder och politiker gymnasiets intentioner i att utveckla och driva en folkhälsoprofil inom skolans väggar.
Låt oss stämma i bäcken innan det är för sent.
DEBATT
Kenneth Hardy Axelsson är folkpartist.