Nya EU-regler dråpslag mot ekologisk mat

Västervik2006-04-05 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den svenska regeringen måste reagera kraftfullt mot EU-kommissionens förslag till nya regler för ekologisk mat. Förslaget skulle innebära att EU:s centralt fastställda regelverk blir helt styrande för ekologiska livsmedel och att enskilda ekologiska märken, såsom Krav, förbjuds att informera om att de ställer högre miljö- och djurskyddskrav än EU:s regelverk.
Allt fler svenska konsumenter efterfrågar ekologiska matvaror. Krav-märket ses som en garant för en produktion utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer, samt med extra höga krav på djuromsorgen. Valet att köpa ekologisk mat innebär också en press på det konventionella jordbruket att minska sin miljöbelastning och förbättra sin djurhållning.

Det nya förslaget från EU-kommissionen till förordning om ekologiska livsmedel innehåller, liksom nuvarande regler, en statlig kontroll av de organisationer som certifierar ekologiska livsmedel. Så långt är allt väl - ingen tjänar på en vilda-västern-situation där oseriösa aktörer kan använda ordet "ekologisk" hur som helst i marknadsföringen.
Förslaget baseras på en i grunden riktig tanke om underlättande av handel över gränserna med ekologiska livsmedel. En vara som saluförs som ekologisk ska uppfylla samma grundkrav oavsett om den säljs i en svensk mataffär eller på torget i Nice.
Men EU-kommissionens förslag på hur detta ska genomföras innebär ett stort hot mot den ekologiska livsmedelsproduktionen. Förslaget betyder att de befintliga märkena, såsom Krav, i praktiken avskaffas till förmån för en ny statlig EU-märkning:

För det första blir det förbjudet för märkningar att informera om att de ställer högre miljökrav än EU:s minimiregler, till exempel att Krav tillåter färre tillsatser än EU:s regler.
Vi kan bara förstå det som ett utslag av en extrem önskan om likriktning och EU-gemensam reglering. Förslaget innebär i praktiken ett ingrepp i yttrandefriheten. Det sätter effektivt stopp för de konsumenter som vill gå före och främja ett ännu mer miljöanpassat jordbruk än vad EU:s tjänstemän och politiker lyckas enas om.
För det andra fråntas Krav kontrollen över Krav-märket genom att alla andra certifieringsorgan i EU ges rätt att använda Krav-märket.

Vid tvist införs dessutom en omvänd bevisbörda, så att Krav för att förhindra användandet av Krav-märket måste bevisa att en viss vara inte uppfyller Kravs regler (istället för det rimliga: att producenten ska bevisa att produkten uppfyller reglerna.) Det kan uppstå en situation där kött från djur som utsatts för långa transporter blir Krav-godkänt, trots att det strider mot Kravs regler.
Effekten blir minskat förtroende från konsumenternas sida för Krav som garant för ekologisk produktion.
Dessutom innebär EU-förslaget att det inte heller i framtiden ska vara tillåtet att informera om att enskilda ingredienser i en vara är tillverkade ekologiskt. Detta märkliga förhållningssätt bromsar utvecklingen av marknaden för ekologiska jordbruksprodukter.

Den svenska regeringen och jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist måste agera kraftfullt inom EU för att säkra framtiden för Krav och konsumenternas rätt att gå längre än EU i sina miljökrav.
I vågskålen ligger inte bara en symbol på mjölkpaketet, utan hela den utveckling som lett till att nästan 200 000 hektar svensk jordbruksmark är helt fri från kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade djur och växter.
DEBATT
Lena Söderberg är vd för Krav. Svante Axelsson är generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen. Maria Dirke är verksamhetsledare, för Ekologiska Lantbrukarna 
Läs mer om