Nationaldagsfirande på Åland

Västervik2006-06-14 00:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ålänningarna har det hektiskt värre med firande veckan den 5-9 juni. Först måndag den 5 Världsmiljödagen, tisdag den 6 Sveriges nationaldag, som nog är den näst största festen i landskapet och så Ålands självstyrelsedag fredag den 9 juni med bland annat uppvaktning vid "Ålandskungen" Julius Sundbloms staty nära självstyrelsegården. Julius Sundblom kämpade först för Ålands återförening med Sverige men valdes sedan till parlamentets första talman.
Den 9 juni 1922 samlades Ålands första folkvalda parlament till plenum. Det var 29 män och en kvinna som hade utsetts sköta Ålands angelägenheter inom självstyrelselagens ram. Sedan dess har självstyrelselagen reviderats tre gånger efter hårda manglingar.

Men först om firandet av Sveriges nationaldag. Såg i en svensk tidning att en av tio svenskar deltog i firandet av svenska dagen. På Åland är det deltagandet betydligt större. I svenska generalkonsulatets trädgård samlades uppemot 250 gäster för att högtidligt fira svenska dagen. Det hölls tal och skålades för Sverige, dess statschef och folk. Talman Barbro Sundback önskade Sverige all välgång och påminde om de alldeles utmärkta relationer som råder mellan landskapet Åland och Sverige.
Stockholms kammarkör, som firade sitt 25-årsjubileum med att ge en konsert i vår trädgård, sjöng Du gamla du fria och Sverige så vackert att jag tror alla kände sig som svenskar. Kammarkören har i flera år sommartränat på Åland men fick nu tillfälle att publikt sjunga ut. Kören gjorde sådan succé att de blev ombedda ge konserter vid nästa Ålandsbesök.
En svensk nationaldagsmottagning brukar sällan ge utslag i utländska media. Men här har bägge lokaltidningarna Nya Åland och Ålandstidningen helsidesreferat. I Nya Åland redogörs ingående för vad de åländska gästerna bjuds på i bufféväg. Som en stor och positiv nyhet nämndes att generalkonsulsparet nu introducerat småländsk ostkaka från Frödinge bland delikatesserna.
Ostkaka med vispgrädde och jordgubbar är troligen det mest svenska vi kan tänka oss. Kanske borde den rätten göras till nationalrätt. Eller vad säger föreningen Ostkakans Vänner - ja vi är betalande medlemmar i föreningen. Landshövdingarna i Kalmar, Jönköping och Växjö är initiativtagare. Gå med du också!
Lokaltidningarna refererar utförligt från trädgårdsmottagningen. Hustru Marie-Louise säger till Ålandstidningen att hon stortrivs på Åland - "det är som att vara i Västervik".
En delegation från Tanzania-Zanzibar finns också bland gästerna. De är på besök för att studera den åländska självstyrelsen. Här finns mycket att lära säger de. Den fråga de främst studerar är finansieringen av självstyrelsen.

Lagom till årets firande av Ålands självstyrelsedag invigdes på Önningebymuseet en utställning med estniska konstnärer kallad Noor-eesti . Utställningen handlar om de konstverk som en grupp estniska artister skapade åren 1906-1913, då de bodde i konstnärskollektivet i Önningeby. Estlands kulturminister finns på plats och likaså estnisk TV.
I estnisk historia anses denna konstnärsperiod ha varit en mycket viktig del i utvecklandet av den estniska frigörelsen. Och utställningen har därför en stark symbolisk betydelse.
Under självstyrelsedagen firas med sång och musik den åländska författarinnan Sally Salminen, som skrev romanserien om Katrina.
Vi höjer en bägare för Ålands självstyrelse!
Läs mer om